Hejtman Schrek: Bude třeba v sociálních službách hledat úspory a šetřit

13.02.2022 11:17

Stanovisko Vítězslava Schreka, hejtmana Kraje Vysočina a předsedy Sociální komise AKČR k výši státní dotace na zajištění sociálních služeb

Hejtman Schrek: Bude třeba v sociálních službách hledat úspory a šetřit
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Vítězslav Schrek

Na posledním jednání Sociální komise AKČR, která proběhla koncem ledna v Pardubickém kraji za účasti ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, jsme byli informováni o částce 20,4 mld. korun, kterou má rezort připravenou na rozdělení do krajů. 

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí
Shodli jsme se na tom, že s touto částkou budeme umět pracovat, že nejde o částku, kvůli které by měla být v krajích revoluce. Fakt, že bude třeba hledat v sociálních službách úspory a šetřit – stejně jako i v jiných resortech, je každému jasný. Je třeba si uvědomit, že rok 2022 bude, pokud jde o financování sociálních služeb, výrazně odlišný od předchozích.

Víme, že vzrostou výdaje na energie, na druhou stranu do sociálních služeb přiteče dalších cca 2,4 miliardy korun z navýšeného příspěvku na péči o klienty v pobytových službách. Proto jsem se s ministry Jurečkou i Stanjurou dohodl, že je třeba pečlivě sledovat vývoj příjmů a výdajů už za první čtvrtletí, abychom v druhém pololetí věděli, jak se financování sociálních služeb vyvíjí a zda bude třeba otázku financování sociálních služeb pro rok 2022 v průběhu následujících měsíců řešit.

V případě Kraje Vysočina očekáváme, že z avizované částky 20,4 miliard korun získáme minimálně 1,024 miliardy korun. S touto částkou, a s přihlédnutím k už zmíněnému navýšení příspěvku na péči, se budeme maximálně snažit sociální služby ufinancovat. Nesmí však dojít k extrémnímu nárůstu dalších neočekávaných nákladů – provozních i mzdových. Příspěvek na péči čekáme o cca 160 miliónů korun vyšší než v loňském roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…