Hejtman Šimek: Chceme hasičům pomáhat, zachovat kofinancování a nic zbytečně nebrzdit

09.06.2020 8:36

Radní Jihomoravského kraje doporučili krajskému zastupitelstvu na jeho blížícím se červnovém zasedání schválit finanční podporu pro dobrovolné hasiče ve výši 17,4 milionu korun.

Hejtman Šimek: Chceme hasičům pomáhat, zachovat kofinancování a nic zbytečně nebrzdit
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO)

Z toho částka 10,7 milionu bude uvolněna z dotačního programu „Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Jihomoravského kraje na období 2017 – 2020“. Dalším druhem podpory je kofinancování dotačního programu Ministerstva vnitra „Dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí“, ze kterého si čtyři jihomoravské obce zakoupí novou cisternu, Jihomoravský kraj na to doplatí 6,7 milionu korun.

„Jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí patří mezi členy krajského integrovaného záchranného systému a mají v něm svoji nezastupitelnou roli. Finanční podpora 10,7 milionu korun z krajského dotačního programu je navrhována pro 33 obcí. Jednotky sborů dobrovolných hasičů dotace použijí například na rekonstrukce a opravy požárních zbrojnic, pořízení, rekonstrukce a opravy požární techniky nebo na nezbytné věcné vybavení,“ doplnil Bohumil Šimek, hejtman Jihomoravského kraje.

Nové cisternové automobilové stříkačky se dočkají dobrovolní hasiči ve Velké nad Veličkou, Křenovicích, Dolních Loučkách a Lovčicích. Zásahová vozidla budou pořízena z dotačního programu Ministerstva vnitra „Dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí“, Jihomoravský kraj pak ještě přispěje do výše 2/3 skutečně poskytnuté investiční dotace od státu – tedy celkovou částkou 6,7 milionu korun. Nové vozy jsou připraveny na možnost nasazení v mimořádných událostech, v nouzových stavech a při ochraně obyvatelstva při vyhlášení stavu nebezpečí apod.

„Každá obec z dotačního programu Ministerstva vnitra získala na cisternu částku 2,5 milionu korun, Jihomoravský kraj pak každé z nich přispěl sumou 1,66 milionu korun, celkem tedy na nové stříkačky uvolnil 6,7 milionu korun. Na spolufinancování tohoto dotačního programu kraj ze svého rozpočtu vyčlenil 32 milionů korun. Již v únoru krajské zastupitelstvo na svém zasedání odsouhlasilo přidělení více než 22 milionů, nyní rada doporučuje uvolnit zmíněných 6,7 milionu korun. Chceme tak i přes koronavirovou epidemii dobrovolným hasičům pomáhat, zachovat kofinancování a nic zbytečně nebrzdit,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…