Hejtman Šimek: Na pozemku vinařské školy bude vysazena ukázková vinice nových trendů

01.09.2017 22:46

Dvoupodlažní budova se zázemím pro vinaře, malý park s vinicemi a naučnou vinařskou stezkou - tak vypadá Centrum Excelence pro vinohradnictví a vinařství ve Valticích, které bude otevřeno 1. září 2017. Rada schválila 3,5 milionu korun na obnovu vinic.

Hejtman Šimek: Na pozemku vinařské školy bude vysazena ukázková vinice nových trendů
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO)

„Na území Jihomoravského kraje se nachází více než 90 procent všech vinic a vinohradů v České republice a náš kraj je zřizovatelem jediné vinařské školy v zemi. Proto byl vznik nového centra pro nás prioritou. V této souvislosti jsme také na dnešním zasedání rady schválili investiční záměr Střední vinařské školy Valtice na obnovu vinic. Nákladem 3,5 milionu korun dojde k obnově vinice na 2,56 ha pozemku a podsadbě chybějících sazenic v rámci vinic školy. Bude vysazena ukázková vinice nových trendů ve vinohradnictví, která bude sloužit nejen odborné, ale i laické veřejnosti. Počítáme také s doplněním chybějících sazenic v rámci vinic v majetku školy,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Celkové náklady na realizaci Centra Excelence dosáhly přibližně 32,5 milionu korun. V budově vzniklo výukové centrum pro školní i celoživotní vzdělávání. Mohou se zde pořádat vinařské kongresy, konference a nominační výstavy ve spolupráci s Národním vinařským centrem. V novém přednáškovém sále se budou konat semináře a školení určená pěstitelům a výrobcům vína, ale také jeho příznivcům, konzumentům a v neposlední řadě studentům školy.

Pracovníci poskytnou veřejnosti služby v oblasti propagace i podpory vinohradnictví a vinařství. Nové centrum se nachází přímo ve Valticích v blízkosti vinařské školy, která je majitelem budovy z první republiky a navazující přístavby. Nejcennější část původní budovy zůstala zachovaná, zbourána byla pouze pozdější nekvalitní přístavba. K dispozici je velký sál s jevištěm, archiv, zasedací místnost i kanceláře. Prostory jsou navržené tak, aby vyhovovaly nejen pro školení, degustace, ale i skladování vzorků vín a pořádání kulturních akcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…