Hejtman Špoták: Máme velmi efektivní a jednoduchý systém administrace dotací

19.03.2023 15:39 | Tisková zpráva

Diskuse k pořízení digitálních technických map, o postupující digitalizaci státní správy, vzniku nového Centrálního místa služeb či možném vzniku nového platebního portálu po vzoru Středočeského kraje, byly hlavními tématy setkání vedení Plzeňského kraje se starostkami a starosty ve Stodě na jižním Plzeňsku a Rakové na Rokycansku.

Hejtman Špoták: Máme velmi efektivní a jednoduchý systém administrace dotací
Foto: plzen.cz
Popisek: Rudolf Špoták

Stejně jako v případě dvou předchozích setkání se dostalo i na dotace z oblasti regionálního rozvoje a životního prostředí, anebo na revitalizaci objektů kulturního dědictví v obcích. „Během série setkání jsme měli možnost osobně hovořit s téměř 250 starostkami a starosty měst a obcí v našem kraji. Osobně to pokládám za mimořádně důležité, protože jsou to právě lidé ve vedení obcí, kteří mají nejblíže k obyvatelům kraje a mohou na nás přenášet své potřeby,“ řekl k dnes ukončeným setkáním se starostkami a starosty obcí hejtman Rudolf Špoták.

„Ukázalo se mimo jiné, že máme v Plzeňském kraji nastavený velmi efektivní a jednoduchý systém administrace dotací. Na druhou stranu se nám ale potvrdilo, že digitalizace státní správy je sice správný směr, nicméně ty nejmenší takzvané ‚jedničkové‘ obce budou pod obrovským tlakem jak z hlediska personálního, tak technického vybavení. Jim bude potřeba s implementací tohoto systému rozhodně pomoci a i tomu půjdeme naproti,“ dodal hejtman.

Stejně jako v Tachově, Stříbře, Manětíně a Nýrsku projevili i dnes zástupci obcí o setkání s vedením kraje velký zájem. Ve Stodě se jich sešlo 70 a v Rakové 25. Pozorně vyslechli informace o agendách jednotlivých odborů krajského úřadu, o finančních prostředcích, které jdou z krajských peněz do rozvoje sportu, o zajímavých projektech z oblasti životního prostředí, a také o stavu silnic a jejich plánovaných opravách. K dispozici jim byli na místě pracovníci SÚS PK i organizátora veřejné dopravy POVED.

Podle informací náměstka hejtmana pro oblast dopravy Pavla Čížka investoval kraj v okrese Plzeň-jih do oprav 378 kilometrů silnic a 141 mostů celkem 730 milionů korun. V letošním roce to bude dalších 162 milionů. Upozornil je také na správný postup při přípravě realizace záměrů v oblasti dopravních projektů.

„Pokud plánujete rekonstrukci silnice ve vaší obci, je nutné si rozmyslet a dobře rozvrhnout to, co chcete. Poté váš plán převezme SÚS PK a stanete účastníkem stavebního řízení,“ řekl. V Rakové na Rokycansku pak tamním zástupcům obcí Pavel Čížek sdělil, že se v příštím roce čeká výrazná modernizace vlaků a že na lokální trati do Radnic, kterou se kraji podařilo zachovat, přibylo cestujících.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Hejtman Rudolf Špoták informoval na setkáních starostky a starosty o záměru investovat stovky milionů korun do modernizace krajských nemocnic a vybudování centrálních příjmů. „Čeká nás i stavba centrálního příjmu i ve zdejší nemocnici a v Klatovech,“ upřesnil ve Stodu. A zmínil také transformaci sociálních služeb, rekonstrukci Domu sociální péče Kralovice za 250 milionů korun a výstavbu objektů pro klienty Domova sociálních služeb v lokalitě Liblín.

Starostku Alenu Burianovou z Holýšova zajímal během diskuse stav připravovaného železničního koridoru z Plzně do Německa. Starostu Nepomuka Vladimíra Vokurku pak zdvoukolejnění trati na Nepomucku. „Jsem ráda, že jsme mohli osobně poznat celé vedení kraje. V kontaktu býváme spíše s vedoucími odborů, s nimiž konkrétně řešíme, co potřebujeme. A tady můžeme podiskutovat s kolegy i společnou problematiku, jako je tělovýchova a další,“ okomentovala setkání s vedením kraje v okrese Plzeň-jih starostka A. Burianová.

Starosta Mirošova Vlastimil Sýkora závěrem diskuse v Rakové na Rokycansku poděkoval vedení kraje za zachování tamního stavebního úřadu a za investice, které šly do oprav silnic.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.