Hejtman Špoták: Plzeňský kraj věnoval Ukrajině pět milionů

11.04.2022 5:29

Darovací smlouvu na finanční dar ve výši pěti milionů korun jako humanitární pomoc Ukrajině signovali v úterý 5. dubna 2022 v sídle Plzeňského kraje svým podpisem hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták spolu s Jevhenem Perebyjnisem, velvyslancem Ukrajiny v České republice.

Hejtman Špoták: Plzeňský kraj věnoval Ukrajině pět milionů
Foto: plzeň.cz
Popisek: Rudolf Špoták

Stalo se tak po jednání vedení kraje zastoupeného kromě hejtmana Rudolfa Špotáka také jeho náměstky Josefem Bernardem a Petrem Vankou. Poskytnutí daru ukrajinskému velvyslanectví odsouhlasili zastupitelé kraje o den dříve, na svém pondělním jednání. 

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

„Finanční dar poskytujeme Velvyslanectví Ukrajiny v České republice jako humanitární pomoc z důvodu mimořádné události invaze Ruské federace na území Ukrajiny s tím, aby samo vyhodnotilo a rozhodlo, jak tyto peníze co nejlépe využít,“ řekl během slavnostního aktu podpisu darovací smlouvy hejtman Rudolf Špoták. Zdůraznil, že solidarita a pomoc je v případě Ukrajiny zásadní věc a je proto zcela na místě, že velvyslanectví samo rozhodne, jak s touto finanční pomocí naloží. Dodal také, že finanční prostředky věnované velvyslanectví jsou zárukou toho, že by při změně poměrů ve válkou sužované zemi zůstaly v České republice.

„Velmi si vážíme pomoci, kterou Ukrajině poskytujete - humanitární i finanční. Děkujeme vám za ni. Je to pro nás velmi důležité. To, co nyní potřebujeme, je zejména nákup zbraní, abychom mohli svoji zemi bránit,“ prohlásil velvyslanec Jevhen Perebyjnis a upřesnil, že peníze od Plzeňského kraje půjdou na účet, které zřídilo Velvyslanectví Ukrajiny v ČR ve spolupráci s Ministerstvem obrany ČR, a jenž je výhradně určen na nákup zbraní od českých firem. „Tato investice je dobrou investicí, neboť před agresorem bráníme nejen svoji zem, ale i Českou republiku a Evropu. Chceme osvobodit naše města a obce, ubránit své území. Je to investice, která má napomoci tomu, aby zavládl na Ukrajině opět mír. Je toho mnoho co potřebujeme – léky, potraviny, pohonné hmoty. Česká republika nám před dvěma týdny pomohla s dodávkou pohonných hmot, ale bez zbraní nelze naši zem ubránit,“ dodal J. Perebyjnis.

Zástupci vedení Plzeňského kraje závěrem setkání naznačili, že tato finanční pomoc není pomocí poslední. Že je kraj v případě, že velvyslanectví o pomoc opět požádá, připraven pomáhat i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…