Hejtman Štěpán: Kraj chce nakoupit plicní ventilátory pro náchodskou nemocnici

01.04.2020 9:41

Rada Královéhradeckého kraje projednala nákup plicních ventilátorů pro Oblastní nemocnici Náchod. Za jedenáct ventilátorů kraj hodlá zaplatit 5 milionů korun.

Hejtman Štěpán: Kraj chce nakoupit plicní ventilátory pro náchodskou nemocnici
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Vedení kraje zároveň odsouhlasilo, že nákup proběhne kvůli zrychlení procesu v rámci jednacího řízení bez uveřejnění.

„S nákupem plicních ventilátorů pro náchodskou nemocnici se počítá v rámci první etapy modernizace. S ohledem na vývoj situace kolem epidemie koronaviru je ale nutné nákup uspíšit, aby bylo možné v případě potřeby zajistit péči pacientům s těžkým průběhem onemocnění COVID-19, pro které je plicní ventilace životně důležitá,“ informoval hejtman Jiří Štěpán.

Rada kraje dala hejtmanovi pravomoc uzavřít kupní smlouvu s dodavatelem ve zrychleném režimu, konkrétně zadat veřejnou zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění.

„Na trhu je aktuálně velký přetlak a my chceme pro krajskou nemocnici nakoupit plicní ventilátory co možná nejrychleji právě kvůli jejich potřebě při péči o pacienty infikovaných koronavirem. Za nastavených podmínek bychom mohli první plicní ventilátory obdržet v řádu jednoho měsíce od uzavření smlouvy. Za jedenáct plicních ventilátorů kraj zaplatí 5 milionů korun,“ doplnil náměstek hejtmana Aleš Cabicar odpovědný za zdravotnictví s tím, že kraj v současnosti vyjednává s několika společnostmi, které by zařízení byly schopné dodat v nejbližším možném termínu.

Plicní ventilátor mechanicky nahrazuje napadené plíce pacienta, dodává do jeho těla kyslík a odvádí z krve oxid uhličitý. Krajské nemocnice v současnosti disponují zhruba 50 plicními ventilátory. Nákupem jedenácti nových kraj zvýší jejich počet o 20 % a bude tak v případě potřeby schopen zajistit potřebnou péči většímu počtu pacientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …