Hejtman Štěpán: Začaly stavební práce na obchvatu Domašína

25.06.2020 16:47

Po zahájení přípravných prací v podobě skrývky ornice a provedení záchranného archeologického výzkumu dnes slavnostně odstartovala výstavba obchvatu Domašína na Rychnovsku.

Hejtman Štěpán: Začaly stavební práce na obchvatu Domašína
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Stavební práce na téměř dvoukilometrovém úseku potrvají více jak rok, přičemž celkové náklady na výstavbu obchvatu činí téměř 135 milionů korun včetně DPH.

„Obchvat Domašína je důležitou stavbou v rámci vládního usnesení o rozšíření solnicko-kvasinské průmyslové zóny, která odvede tranzitní dopravu z centra obce, a tím sníží hluk a výfukové emise z projíždějících automobilů. Těší mě, že vládní usnesení se úspěšně plní a pomáhá významně rozvíjet náš region,“ informoval hejtman Jiří Štěpán.

Stavba spočívá ve vybudování přeložky komunikace II/321 na území Černíkovic na Rychnovsku. Jedná se o obchvat místní části Domašín, kdy v souladu s územním plánem přeložka povede volnou plochou mezi Domašínem a Černíkovicemi za hranicí občanské a průmyslové zástavby.

„Obchvat Domašína je zásadní investice, která zlepší přístup do průmyslové zóny Solnice-Kvasiny a zvýší bezpečnost silničního provozu. Přeložka silnice II/321 se plynule napojí na současnou komunikaci před a za Domašínem. Navržená trasa vede nezastavěným územím v celkové délce 1984 metrů,“ řekl první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Do Domašína přístup od silnice II/321 povede přes okružní křižovatku. Součástí odvodnění silnice budou dvě retenční nádrže, které odvedou vodu do Třebešovského potoka. Stavbu obchvatu financuje Státní fond dopravní infrastruktury.

„Nejvýhodnější nabídku předložila společnost EUROVIA CS, která stavbu zhotoví za 64,6 milionu korun bez DPH s tím, že řidiči by po nové komunikaci mohli začít jezdit v září příštího roku. Financování pokryje v plné výši dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury,“ okomentoval parametry veřejné zakázky radní pro oblast investic a majetku Václav Řehoř.

Stavební práce potrvají více jak 12 měsíců. „Výstavba nové komunikace proběhne bez výrazného omezení silničního provozu. Částečné omezení je plánované pouze v době realizace okružní křižovatky a napojení na stávající komunikační síť,“ sdělila mluvčí společnosti EUROVIA CS Iveta Štočková.

Administraci projektu výstavby obchvatu Domašína zajišťuje oddělení průmyslových zón Centra investic, rozvoje a inovací (CIRI). Investice je jednou z mnoha, která spadá do komplexního přístupu k řešení rozvoje průmyslové zóny Solnice-Kvasiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…