Hejtman Štěpán: Zásoby ochranných prostředků jsme vytvořili už v květnu

24.09.2020 15:45

Na zasedání Bezpečnostní rady Královéhradeckého kraje zástupci vedení kraje, složek IZS, hradecké fakultní nemocnice a krajské hygienické stanice projednali současnou situaci a připravenost na další vlnu epidemie covid-19.

Hejtman Štěpán: Zásoby ochranných prostředků jsme vytvořili už v květnu
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

V úvodu jednání hejtman Jiří Štěpán shrnul situaci v soukromém pobytovém zařízení pro seniory Beránek v Úpici, kde se koronavirem v září nakazilo několik desítek klientů: „Situace v Beránku je stabilizovaná. S vedením zařízení jsme se spojili a zajistili zapůjčení dostatečného počtu pracovníků z našich zařízení. Aktuálně jich tam vypomáhá sedm. Další pracovníky jsme v případě potřeby schopni vyslat na potřebná místa, zároveň tento tým dále posilujeme.“

Dalším bodem programu byla situace kolem šíření koronaviru v regionu. Zástupci složek IZS potvrdili připravenost na případný scénář, jaký nastal na jaře tohoto roku, a to jak materiálním zajištěním, tak personálně.

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí

„Už v květnu před ukončením nouzového stavu jsme vytvořili dostatečné zásoby ochranných prostředků, které slouží jako krajské hmotné rezervy. Od poloviny srpna jsme rozdělili už více jak 10 tisíc respirátorů, přes 37 tisíc ochranných obleků i rukavic. Všechna krajská zdravotnická, sociální ale i školská zařízení jsou podle aktuálních informací zásobena a neměla by trpět nedostatkem ochranných prostředků,“ informoval hejtman Jiří Štěpán.

Královéhradecký kraj za celou dobu epidemie pořídil ochranné prostředky za 60 milionů korun. V současné době disponuje téměř 250 tisíci respirátorů FFP2, 88 tisíci roušek, 43 tisíci ochranných obleků a více jak 5 tisíci litry dezinfekce.

Kromě koronavirové epidemie bylo tématem bezpečnostní rady i vyhodnocení bleskových povodní z června a července tohoto roku. Obce v Královéhradecké kraji tehdy zasáhly přívalové deště a voda poničila domy i silnice. Kraj 13 obcím vyplatil celkem 1,3 milionu korun na pokrytí škod.

V Královéhradeckém kraji bylo podle hygieniků k 23. 9. aktuálně 737 nemocných koronavirem. Od začátku epidemie hygienici v regionu potvrdili 1471 případů nákazy. Největší počet nakažených má aktuálně okres Hradec Králové (203 nakažených) po něm následuje okres Trutnov (198 nakažených) a Náchod (159 nakažených). Podle ministerstva zdravotnictví je Královéhradecký kraj jedním z nejméně zasažených regionů ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …