Hejtman Vondrák: „Hodinoví vnuci“ dělají radost stále více seniorům

28.11.2018 18:29

Projekt náhradních vnoučat, která zpříjemňují život seniorům, se stále rozšiřuje. Přibývá středoškoláků, kteří do domovů docházejí číst, povídat si nebo chodit na procházky. Senioři se nyní mohou těšit i na předškoláky, projekt, který podporuje Moravskoslezský kraj, se rozšíří o „Hodinového vnoučka“.

Hejtman Vondrák: „Hodinoví vnuci“ dělají radost stále více seniorům
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

Záštitu nad originálním projektem převzal hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. „Tento báječný projekt představuje skvělé a přirozené mezigenerační propojení. A nejen to. Mladí lidé se už na školách učí chápat pojem společenské odpovědnosti. Mám radost ze středoškoláků, kteří jsou ochotní obětovat svůj volný čas a zajít si třeba jen tak poklábosit se starším člověkem, který by byl jinak celé dny sám. Tomu opravdu tleskám,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Od svého vzniku v roce 2015 se projekt rozšiřuje. Za seniory budou od března příštího roku docházet i děti základních a mateřských škol nebo vysokoškoláci. Spolupráce se rozšířila i na kluby seniorů. „Daří se nám něco, co jde jinde v republice jen opravdu velmi obtížně. Do projektu se zapojují i mladší senioři, kteří navštěvují ty starší, třeba osmdesátileté babičky a dědečky. Nejčastěji jim čtou, nebo si jen tak povídají a společně vzpomínají. V Bohumíně se už zapojilo 20 seniorek a já bych byl moc rád, kdyby se k nim přidali další a potěšily ty, kteří už jsou na samém sklonku života,“ řekl autor a koordinátor projektu Ivan Sekanina.

Dnes se na krajském úřadě sešli účastníci projektů Hodinový vnuk a Počteníčko s babičkou, aby mohli sdílet své zkušenosti a zážitky. Také jim osobně poděkoval náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil. „Je skvělé setkat se s lidmi, kteří nejsou lhostejní ke svému okolí. Pro středoškoláky je hodinka strávená v domově při povídání s nějakou babičkou jen malinkou částí všedního dne. Ale pro seniora, který je většinu dne sám, je to neskutečný svátek, na který se těší a kterého si velmi váží. Děkuji všem mladým lidem za jejich zájem a ochotu věnovat část svého volného času osamělým lidem,“ řekl náměstek hejtmana kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a dodal, že stejně tak patří poděkování seniorům, kteří v rámci projektu Počteníčko s babičkou docházejí za dětmi do nemocnice.

Projekt Hodinový vnuk vznikl v roce 2015 v Bohumíně, kdy do domovů pro seniory a domovů s pečovatelskou službou začali docházet studenti dvou středních škol - Gymnázia Františka Živného a Střední školy Bohumín. Aktuálně je zapojeno 30 středoškoláků z Ostravy a Bohumína, k projektu se zapojili v Praze i další studenti z pěti pražských středních škol.

V Moravskoslezském kraji jsou zapojeni studenti z Gymnázia Františka Živného Bohumín, Střední školy Bohumín, Matičního gymnázia Ostrava a Bezpečnostně právní akademie Ostrava. V Ostravě chodí studenti do Domova pro seniory Slunečnice v Ostravě- Porubě a do Domu s pečovatelskou službou Horymírova v Ostravě- Zábřehu. V Bohumíně do tří domovů pro seniory: Cesmína, Domov Jistoty a Domov pokojného stáří sv. Františka.

Počteníčko s babičkou funguje od roku 2012, aktuálně ve čtyřech krajích. Celkově je zapojeno je 80 seniorů a seniorek, v Moravskoslezském kraji se jedná o 13 „čtecích babiček a dědečků“, kteří pravidelně chodí na dětské oddělení do Vítkovické nemocnice Ostrava. Každý den včetně sobot a nedělí si s dětmi hrají, povídají si a čtou jim. Děti tak mají během pobytu v nemocnici rozptýlení, ale také možnost setkat se s těmi, kteří jim mohou vyprávět o tom, jak vypadal život před několika desítkami let nebo například sdílet své vzpomínky na světovou válku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice