Hejtman Vondrák: Investice do chytrých technologií se vyplatily hlavně v první vlně pandemie

12.12.2020 20:26

Po nedávném udělení titulu eOsobnost krajů řediteli Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáši Kotyzovi má Moravskoslezský kraj další cenu. V soutěži Chytrá města 2020 získal „stříbrnou medaili“ za projekt chytrých aplikací, které významně pomohly zvládnout zejména první vlnu koronavirové pandemie.

Hejtman Vondrák: Investice do chytrých technologií se vyplatily hlavně v první vlně pandemie
Foto: archiv politika
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO)

Slavnostní předávání ocenění soutěže se uskutečnilo online. Odborná porota na přihlášeném, tentokrát zcela nestandardním projektu Moravskoslezského kraje s názvem Jdeme na to chytře, kterému nepředcházela žádná projektová příprava, ocenila zejména pružnost promyšlených kroků, schopnost Moravskoslezského kraje velmi operativně zareagovat na situaci a lidské semknutí zaměstnanců s jedinou motivací – okamžitě pomoci v neočekávaně složité situaci.

Anketa

Kdo z vybraných politiků má Vaši největší důvěru? (dle abecedy)

hlasovalo: 38073 lidí

„Veškeré naše dlouhodobé investice a úsilí do rozvoje chytrých technologií se nám vyplatily hlavně v první vlně pandemie. Díky jim se nám podařilo přeměnit počáteční chaos v řád. V té nejtěžší době, se kterou nikdo neměl žádné zkušenosti, jsme dokázali rychle zareagovat. Pomocí webových aplikací jsme vytvořili komplex vlastních chytrých a propojených portálů, a zorganizovali tak objednávání pacientů na odběr vzorků a jejich testování, výdej ochranných pomůcek pro zdravotníky i sociální zařízení, dobrovolnickou pomoc i pomoc podnikatelům. Chytré technologie nám pomohly také dobře komunikovat s veřejností, s médii a předávat informace, které jsou v době krize velmi cenné. To všechno v situaci, kdy jsme se nemohli příliš mohli spolehnout na přetížený stát, kdy nikdo netušil, co všechno je potřeba zařídit a jak to udělat,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Vyzdvihl zejména fakt, že Moravskoslezský kraj dokázal spustit vlastní aplikace dříve než centrální registr Ministerstva zdravotnictví, a inspiroval tak ostatní kraje a instituce v zemi.

„Systém aplikací, které vlastními silami vytvořili zaměstnanci úřadu byl jedinečný a neměl v celém Česku obdobu. Bez ochotných lidí by to ale nešlo. Z krajských úředníků se stali vývojáři aplikací, skladníci, speditéři, dobrovolníci. Pracovali s nasazením nad rámec pracovních povinností, o víkendech, často do noci. To vše při zachování běžného chodu krajského úřadu a služeb občanům. Za to jim patří velký dík,“ řekl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Ve vývoji aplikací z „první vlny“ Moravskoslezský kraj dál pokračoval, využívá je i nadále. „Vznikly další aplikace, které pomáhají s organizací dobrovolníků, zprostředkovávají pomoc a poradenství všem, kteří museli omezit ekonomickou aktivitu. Mysleli jsme i na pendlery a testování zahraničních zaměstnanců. Ale to hlavní, co se podařilo, byl fakt, že jsme celou dobu sledovali a sledujeme vývoj celostátních systémů a dokázali jsme se plně integrovat jak na Informační systém infekčních nemocí, tak i na Chytrou karanténu,“ dodal první náměstek hejtmana Jakub Unucka, který má na starosti rozvoj chytrého regionu.

Soutěž Chytrá města 2020 pořádá Smart City Innovations Institut pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj České republiky, Svazu měst a obcí České republiky a Asociace krajů České republiky. Je zaměřená na inovace tzv. chytrých obcí, měst a krajů. Letos se konal její čtvrtý ročník.
Moravskoslezský kraj byl oceněn i v předešlých ročnících:
V roce 2017 získal titul Chytrý region pro rok 2017 za projekt Koncepce a vize Chytřejší kraj.
V roce 2018 v kategorii Osobnost Smart City pro veřejný sektor zvítězil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.
Z třetího ročníku této soutěže v roce 2019 si Moravskoslezský kraj odnesl titul Chytrý region 2019, tentokrát za robotickou automatizaci procesů a robota Karla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …