Hejtman Vondrák: Jen dva nakažené zatím odhalilo testování pedagogických pracovníků

07.12.2020 18:11

Až do 18. prosince se budou v celé republice dobrovolně testovat pedagogičtí pracovníci. V Moravskoslezském kraji během prvních dvou dnů přišlo k odběru přes sto zájemců, rezervační systém ukazuje zvyšující se zájem o tyto bezplatné antigenní testy. Vyhrazená kapacita by měla být dostačující.

Hejtman Vondrák: Jen dva nakažené zatím odhalilo testování pedagogických pracovníků
Foto: Archiv I.Vondrák
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

„První dva dny testování považujeme za zkušební. Ředitelé škol začali v objednávkovém systému rezervovat své zaměstnance postupně, v pátek a v sobotu se jich k odběru dostavilo 107. Objednávky ovšem velmi rychle narůstají. Včera večer jsme evidovali něco málo přes 600 rezervací, za dnešní dopoledne jich v systému přibylo přes 500, takže už máme celkově zamluvených 1175 termínů a čísla stále poměrně rychle rostou,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák s tím, že testování doposud odhalilo pouze dva pozitivní případy.

Anketa

Jste pro to, aby vláda znovu zavřela obchody a restaurace?

52%
48%
hlasovalo: 15094 lidí

Testování probíhá podle stanoveného metodického postupu, který obdrželi všichni ředitelé školských zařízení. Je dobrovolné a pedagogičtí pracovníci jej mají zdarma. Náklady budou hrazeny ze zdravotního pojištění. Podle odhadů bude v Moravskoslezském kraji kapacita vyhrazených odběrových míst dostačující, v případě nutnosti je možnost kapacitu navýšit nebo posílit mobilními odběrovými týmy.

„Všichni ředitelé škol na území Moravskoslezského kraje mají svůj unikátní kód, kterým se do rezervačního systému přihlašují a své zaměstnance k odběru objednávají na konkrétní místo a přesný čas. Odhadujeme, že se v regionu do projektu zapojí zhruba třetina všech pedagogických pracovníků. Doufám, že toto testování napomůže tomu, aby se podařilo zastavit šíření nákazy,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny.

Provozní doba a dostupnost vybraných odběrových míst, která budou zajišťovat provádění antigenních testů pedagogických pracovníků, jsou zveřejněny na webových stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

7:02 Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru.