Hejtman Vondrák: Pacienti maji v orlovské nemocnici novou ambulanci

15.01.2020 17:17

V orlovské nemocnici funguje od počátku ledna nová gastroenterologická ambulance.

Hejtman Vondrák: Pacienti maji v orlovské nemocnici novou ambulanci
Foto: Archiv I.Vondrák
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

Díky špičkové technice a novým specialistům se v Orlové rozšířilo spektrum poskytované zdravotní péče o léčbu nemocí trávicího traktu. V ambulanci jsou také prováděny endoskopické zákroky. 

„Nová ambulance funguje jako detašované pracoviště frýdeckomístecké nemocnice. Slíbili jsme, že lékařská péče v Orlové zůstane zachována. Teď ji dokonce rozšiřujeme o další obor. Jsem rád, že se tím pro občany Orlové a jejího okolí zvýšila dostupnost i kvalita lékařské péče. V nové ambulanci lékaři využívají nové přístroje, které Moravskoslezský kraj pořídil za více než 8 milionů korun. Tato moderní endoskopická technika má nejvyšší možné rozlišení obrazu, což výrazně zpřesní diagnostiku. Věřím, že pacienti tyto nové možnosti ocení,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. 

Pacienti z Orlové budou mít díky nové ambulanci přímou vazbu na centrální pracoviště Beskydského gastrocentra ve Frýdku-Místku, které kromě pokročilé diagnostické a terapeutické endoskopie poskytuje i inovativní biologickou léčbu idiopatických střevních zánětů.

„Kromě klasických vyšetření se v ambulanci mohou provádět i endoskopické zákroky, například gastroskopie nebo koloskopie a sonografické vyšetření břišních orgánů.  Nově budou prováděny také některé výkony terapeutické endoskopie, které v regionu doposud nebyly dostupné. Jedná se především o výkony endoskopické resekce časných stadií některých nádorových onemocnění. Pro pacienty s idiopatickými střevními záněty bude k dispozici biologická léčba, která bude moci být v některých případech aplikována i v místě ambulance v Orlové bez nutnosti dojíždění,“ řekl primář Beskydského gastrocentra Petr Vítek a dodal, že v následné hospitalizační péči bude orlovské pracoviště spolupracovat s lůžkovými odděleními Nemocnice Karviná, Nemocnice Havířov a také s mateřským pracovištěm Nemocnice ve Frýdku-Místku. 

„Díky novému vybavení ambulance také předpokládáme výrazné zrychlení diagnostiky a léčby u pacientů s chorobami slinivky a žlučových cest. Investice do zdravotnického vybavení jsou velmi důležité. Připravujeme také rekonstrukci prostor nové gastroenterologické ambulance. Úpravy budou vycházet z potřeb a požadavků, které ukáže samotný provoz ambulance. Mělo by se s nimi začít ještě v tomto roce,“ řekl náměstek hejtmana kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer a dodal, že se v orlovské nemocnici plánují i další novinky. „V příštím roce by se měly otevřít další specializované ambulance, které v Orlové zatím chybí, například endokrinologie a plicní endoskopie,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Martin Gebauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…