Hejtman Vondrák: Premiér i ministr optimalizaci zdravotnictví podpořili

03.04.2019 15:05

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák jednal dnes dopoledne s premiérem Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem

Hejtman Vondrák: Premiér i ministr optimalizaci zdravotnictví podpořili
Foto: archiv politika
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO)

„Pan Babiš i pan Vojtěch považují plánované změny v krajském zdravotnictví za racionální řešení, které dlouhodobě zajistí kvalitní zdravotní péči s maximálním ohledem na pacienty. Dnešní jednání svolal pan premiér a účastnili se ho nejen zástupci Moravskoslezského kraje, ale také představitelé města Orlová a zaměstnanci karvinské nemocnice, které se plánované změny týkají nejvíce. Změny v organizaci krajských nemocnic jsou nutné, musí se ale dělat postupně a citlivě. Na tom jsme se shodli na dnešním jednání s premiérem Andrejem Babišem i ministrem Adamem Vojtěchem,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Nejzásadnější změny se týkají karvinské nemocnice, zejména její pobočky v Orlové. Reakce na plánované změny vyvolaly nevoli vedení města Orlová a části zaměstnanců. Ačkoliv změny odsouhlasili krajští zastupitelé, chce být vedení kraje vstřícné a znovu se zástupci Orlové opět zasedne k jednacímu stolu.

„Věřím, že se nám přece jenom podaří navázat konstruktivní dialog a oprostit se od emocí. Město Orlová chce požádat kraj o převod orlovské pobočky nemocnice do svého majetku. Musíme být zodpovědní, tento krok by vedl k faktické likvidaci orlovské pobočky. Budeme proto požadovat záruky, že s převodem do majetku města souhlasí i zdravotní pojišťovny a jsou ochotné s nemocnicí podepsat nové smlouvy. Také potřebujeme mít jistotu, že město zvládne financovat provoz celé nemocnice včetně oddělení, která jsou dlouhodobě ve ztrátě,“ vysvětlil hejtman kraje Ivo Vondrák.

Dále hejtman kraje Ivo Vondrák připomněl některá nezpochybnitelná fakta: „Nemocnice měly dlouhodobě neobsazená lůžka a naopak některé ambulantní služby chyběly. Dále potřebujeme posílit péči o seniory. Stejně jako celou republiku trápí náš kraj nedostatek zdravotnických pracovníků. Některé nemocnice se potýkají s finančními problémy. Změny jsou tedy nevyhnutelné. Na základě podrobných analýz a po pečlivém zvažování jsme navrhli změny ve všech krajem zřizovaných nemocnicích. Optimalizace zdravotní péče v Moravskoslezském kraji, jak se materiál nazývá, má situaci ve zdravotnictví pomoci řešit. Proto si za rozhodnutím zastupitelstva stojíme,“ uzavřel hejtman kraje Ivo Vondrák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu