Hejtman Vondrák: Projekt Clairo má první výsledky

25.05.2022 10:01

Ovzduší může zlepšovat i správně zvolená výsadba zeleně.

Hejtman Vondrák: Projekt Clairo má první výsledky
Foto: Archiv I.Vondrák
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

Po čtyřech letech výzkumu má projekt Clairo první konkrétní výsledky. Ověřil vliv výsadby zeleně na čistotu ovzduší, vytvořil databázi rostlin snižujících znečištění i těch, které jsou vůči škodlivinám odolnější. 

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí
Výstupy tohoto projektu budou využívat města v kraji, projevily o ně zájem české i zahraniční veřejné instituce. Projekt Clairo je převážně financovaný z evropských zdrojů, žádost o dotaci zpracoval Moravskoslezský kraj, realizace projektu se ujalo město Ostrava.

„Čistota ovzduší je jedním z hlavních témat našeho regionu. Kromě klasických kroků, jako je řešení lokálních topenišť, modernizace provozů podniků nebo čistá mobilita, chceme využívat i další možnosti, které mohou naše životní prostředí pozitivně ovlivnit. Do projektu Clairo se aktivně zapojily tři nejvýznamnější moravské univerzity, výzkumu se ujaly VŠB-TU, Slezská univerzita v Opavě a olomoucká Universita Palackého. Díky jejich spolupráci víme, které rostliny jsou nejvhodnější v lokalitách s největším znečištěním. Tato zeleň nejen, že zvládne jistou zátěž, ale hlavně ji dokáže i absorbovat a přirozeně tak ovzduší čistí,“ vysvětlil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo cs tím, že data z měření ovzduší jsou zpřístupněna na datovém portálu Airsens, k dispozici je i nově vytvořená databáze rostlin s prokazatelným vlivem na snížení znečištění z ovzduší.

Kromě vysokých škol jsou partnery projektu Clairo také Regionální sdružení územní spolupráce Těšínské Slezsko a SOBIC Smart & Open Base for Innovations in European Cities. Žádost o dotaci zpracovával Moravskoslezský kraj, realizace se ujalo statutární město Ostrava.

„Ačkoliv si to mnozí neuvědomují, Ostrava je jedním z nejzelenějších měst v republice. Využívání stromů a zeleně k záchytu nečistot z ovzduší je velice přirozená. Pokud budeme aplikovat poznatky z výzkumu a inovativní metody, může mít výsadba nejen významnější estetický dopad, ale také ekologičtější. Projekt Clairo nám v této oblasti významně pomohl. O jeho výstupy už projevily zájem i další města z regionu, například Bohumín, Bruntál nebo Havířov. Využít je chtějí i Ministerstvo životního prostředí Slovenska, univerzita v Athénách nebo také Státní fond životního prostředí ČR. Stáváme se tak významným partnerem nejrůznějších institucí, vždyť Ostrava je vůbec prvním městem v republice, které získalo grant z prestižního komunitárního programu Evropské unie,“ řekla náměstkyně primátora statutárního města Ostravy Kateřina Šebestová a doplnila, že rozpočet projektu byl 65 milionů korun, dotace z evropských fondů je 80 %, zbylé náklady pokryjí finance z rozpočtů Ostravy a Moravskoslezského kraje.

Výzkum v rámci projektu CLAIRO probíhal na dvou lokalitách s vysokou mírou půdního znečištění v městském obvodu Ostrava – Radvanice a Bartovice. Vysázeny zde byly listnaté a jehličnaté druhy dřevin, a to v takové kombinaci, aby byl záchyt škodlivin co největší, a zároveň vhodný k danému typu znečištění ovzduší a půdním podmínkám. Součástí péče o tuto výsadbu je také pravidelné používání speciálního ekologicky šetrného hnojiva, které obsahuje kromě kompletní výživy další aktivní látky (fytohormony a biostimulanty). Díky tomuto ošetření jsou stromy a keře v lepším zdravotním stavu, lépe fotosyntetizují a tvoří hustší a kvalitnější listovou plochu, což následně pozitivně ovlivňuje záchyt škodlivin z ovzduší. Na základě těchto zjištění autoři studie vytvořili konkrétní doporučení určená zejména dalším městům a obcím pro širší využití.

Dalším významným projektem v oblasti životního prostředí zaměřující se na zvyšování klimatické odolnosti je krajský projekt LIFE COALA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…