Hejtman Vondrák: Testování bylo koordinované, bez zmatků nebo čekání

22.05.2020 14:01

Na začátku května spustil Moravskoslezský kraj testování na nový typ koronaviru. Jeho cílem bylo ověřit promořenost obyvatel na jeho reprezentativním vzorku.

Hejtman Vondrák: Testování bylo koordinované, bez zmatků nebo čekání
Foto: archiv politika
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO)

Dobrovolníci se hlásili pomocí webové aplikace, která testování usnadnila a zajistila, aby se na odběrových místech netvořily fronty. Data nyní zpracovává Zdravotní ústav Ostrava, vyhodnocení bude k dispozici v následujících dnech.

„Děkujeme všem občanům za ochotu se do projektu zapojit. Ostravská univerzita navrhla testovací vzorek, který obsahoval 72 kategorií podle věku, pohlaví a sedmi okresů v regionu. Díky webové aplikaci, kterou vytvořili zaměstnanci krajského úřadu, se nám podařilo potřebný vzorek lidí otestovat. Dobrovolníci si mohli vybrat přesný termín i místo odběru, takže vše proběhlo koordinovaně, bez zmatků nebo čekání,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Anketa

Schvalujete práci Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 19920 lidí

Upřesnil, že cílem tohoto testování, na kterém Moravskoslezský kraj spolupracuje se Zdravotním ústavem Ostrava, Krajskou hygienickou stanicí v Ostravě, Ostravskou univerzitou a Vysokou školou báňskou-Technickou univerzitou Ostrava, je zjistit, zda jsou mezi obyvateli kraje lidé, kteří nákazu COVID+ prodělali, ale neví o tom. Testovalo se pomocí rapid testů, v případě, že se ukázala přítomnost protilátek v krvi, musel se testovaný podrobit ještě PCR testu a počkat na jeho výsledek v karanténě.

„Testování probíhalo ve čtyřech vlnách. Začali jsme pilotním testováním necelé stovky zaměstnanců krajského úřadu. Ověřili jsme, si že naše aplikace funguje perfektně, a že se můžeme do projektu naplno pustit. V prvním kole jsme otestovali necelou tisícovku lidí, následovalo druhé kolo. Ukázalo se, že nám chyběly určité kategorie, a tak jsme přidali poslední kolo testování, které se zaměřilo na pokrytí chybějících vzorků,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka a upřesnil, že bylo nutné zaměřit se na odběry mužů ve věku 15 až 24 let a na obyvatele Bruntálska.

V průběhu projektu se testovalo na stávajících odběrových místech v areálech nemocnic v Ostravě, Opavě, Krnově, Havířově, Frýdku Místku, Karviné, Třinci, Odrách, Bílovci, Bohumíně a Bruntálu, ke kterým přibyly další odběrová místa mobilní. Ta byla občanům k dispozici v Ostravě, Frenštátu pod Radhoštěm, Rýmařově, Frýdlantu nad Ostravicí, Hlučíně, Opavě a Novém Jičíně.

„Ještě jednou všem dobrovolníkům, kteří se projektu zúčastnili, děkuji. Výsledky nám, ale i dalším dotčeným odborníkům, kterým dáme data k dispozici, ukážou reálný obraz epidemiologické situace v našem regionu,“ uzavřel hejtman kraje Ivo Vondrák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.