Hejtmanka Pecková: Rekonstrukce pavilonu staré interny v mladoboleslavské nemocnici je dokončena

18.07.2021 16:11

Zrekonstruované prostory si přijeli prohlédnout i hejtmanka a radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík.

Hejtmanka Pecková: Rekonstrukce pavilonu staré interny v mladoboleslavské nemocnici je dokončena
Foto: Screen ČT24
Popisek: Hejtmanka Petra Pecková

Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi dokončila revitalizaci a modernizaci pavilonu č. 4. Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková  (STAN) si ve čtvrtek 8. července za doprovodu radního pro zdravotnictví Pavla Pavlíka (ODS) přijela prohlédnout dokončená patra původní staré interny. Vrcholem této rekonstrukce bylo přestěhování oddělení následné péče z Celna.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Stavební práce na druhé etapě byly zahájeny vloni v červnu a vyžádaly si 121 472 897 Kč včetně DPH. Celkové investiční náklady 2. etapy jsou včetně vybavení 128 266 902,- Kč včetně DPH. V budově se nachází personální a mzdové oddělení, hematologický stacionář, oddělení následné péče, rehabilitační oddělení, jehož lůžková část byla rozšířena o jedno patro, a kožní ambulance. „Je vidět, že vedení nemocnice se o nemocnici skutečně stará. To, co mi líbí nejvíce je, že zaměstnanci jednotlivých oddělení mají možnost zasahovat do toho, jak bude jejich nové pracovní prostředí vypadat. Oni si řeší, jak bude vybaveno, jak budou na sebe jednotlivé provozy navzájem navazovat a to je velmi důležité, protože mají potřebné zkušenosti a vědí, co jim při péči o pacienty skutečně pomůže,“ podotkla hejtmanka Pecková.

„Největší změnou je nové krásné prostředí pro pacienty oddělení následné péče. Původní sídlo tohoto oddělení sice bylo v hezkém prostředí, ale bylo to mimo areál nemocnice. Pro naše pacienty je ale nejdůležitější kvalita péče a její dostupnost. Všechna potřebná vyšetření a konziliární služby jsou nyní ihned blízko, což je velká přidaná hodnota,“ dodal předseda představenstva nemocnice Ladislav Řípa. „Pacienti přestěhování vnímají pozitivně. Máme zde pro pacienty kompletní zázemí nemocnice. Odpadají tak problémy s převozy pacientu. Denně se jednalo o tři nebo čtyři transporty, což je pro nemocné diskomfort,“ říká primámř oddělení následné péče Jiří Janovský.

Klaudiánova nemocnice začala s prvními kroky již v roce 2018: vybudovány byly nové ambulance kožního oddělení, které byly původně mimo areál nemocnice v poliklinice Modrá hvězda, vznikly nové administrativní prostory pro oddělení zdravotních pojišťoven, personální a mzdové oddělení, které byly do té doby příliš vzdálené od zdravotnických provozů. Celkové investiční náklady na revitalizaci a modernizaci pavilonu č. 4 včetně vybavení jsou 150 805 558,- Kč včetně DPH. Na zateplení budovy se podařilo získat dotaci ve výši 3,9 mil. Kč od Státního fondu životního prostředí a od Středočeského kraje nemocnie získala 2,6 mil. Kč na vybudování kožních ambulancí.

K nejzásadnější změně došlo přestěhováním oddělení následné péče (původně LDN), které sídlilo v ulici Na Celně a čítá 51 lůžek. Přesunutím tohoto oddělení do areálu nemocnice došlo k zefektivnění poskytované péče a omezení transportu pacientů sanitkou na vyšetření do nemocnice. Další novinkou je hematologický stacionář hematologicko-transfuzního oddělení. Ten byl zřízen v mladoboleslavské nemocnici sice již v roce 2008, ale doposud neměl vlastní prostory. Do současné doby byla hematologická léčba aplikována na interním oddělení. Vybudování stacionáře umožní nemocnici rozšíření portfolia centrových léčiv, která jsou na tomto oddělení podávána. Oddělení bude také moci ošetřit větší počet hematoonkologických pacientů, kteří vyžadují aplikaci chemoterapie.

Pavilon č. 4 byl vybudován v 80. letech 20. století. Jedná se o panelovou stavbu, která měla již zcela nevyhovující stavebnětechnický stav. Budova nesplňovala požadavky moderního zdravotnického zařízení. Navíc byla téměř čtyři patra této budovy vystěhována v roce 2013 po dostavbě nové interny. Před rekonstrukcí v budově fungovalo rehabilitační oddělení a kožní ambulance. Také zde sídlila dětská skupina Žabičky pro děti zaměstnanců nemocnice. Ta byla v loňském roce přesunuta do opravených prostor v budově nemocnice v ulici Boženy Němcové.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7