Hejtmanka Stráská: Nechápu, proč se má rušit něco, co dobře funguje

02.07.2017 10:19

Jihočeský kraj podporuje zachování stanoviště vodní záchranné služby v Kyselově. Jeho zrušení by ohrozilo bezpečnost návštěvníků Lipna. Odmítavé stanovisko ke zrušení stanoviště zastává i hejtmanka Ivana Stráská.

Hejtmanka Stráská: Nechápu, proč se má rušit něco, co dobře funguje
Foto: Archiv Ivany Stráské
Popisek: Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská

„Nechápu, proč se má rušit něco, co dobře funguje a slouží lidem. Argumenty o ochraně přírody jsou pokrytecké,“ zdůraznila hejtmanka Stráská s tím, že je kraj připraven vodním záchranářům s touto kauzou pomoci, například formou právního poradenství. Zároveň připomněla, že jednou z hlavních priorit kraje je zajištění bezpečnosti všech Jihočechů i lidí, kteří sem přijíždějí na návštěvu. A právě VZS ČČK je jednou ze složek, které se na tom aktivně podílí.

„Plně si tuto skutečnost uvědomujeme, proto vodní záchranáře dlouhodobě podporujeme i finančně. Od roku 2005 jim kraj přispěl na činnost částkou ve výši téměř 4,6 milionu korun. Navíc jsme jim pomohli zprostředkovat zhruba 1,6 milionu z Nadace ČEZ na nákup člunu,“ nastínila hejtmanka.

To, že by chod stanice v Kyselově nějak narušoval přírodu, vyvrací bývalý ředitel Národního parku Šumava a současný předseda Turistického spolku Lipensko Jiří Mánek. „Neexistuje žádný reálný důvod z pohledu ochrany přírodu tuto základnu rušit. Navíc na Lipensko přijíždí desítky tisíc lidí ročně a je důležité, aby o ně bylo po bezpečnostní stránce postaráno,“ dodal Mánek.

Obdobný názor zastává i Zdeněk Zídek z Povodí Vltavy - ředitel Závodu Horní Vltava. „Zrušení stanoviště v Kyselově považuji za nesmysl. Pokud bude tento objekt následně odstraněn, jak to má národní park v plánu, pak už v této lokalitě nebude možné už nikdy nic takového postavit,“ řekl Zídek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…