Hejtmanka Stráská: V kraji nesmí ve správném okamžiku chybět potřebná infrastruktura

04.07.2017 12:16

Jihočeský kraj zahájil pilotní projekt ekologizace vozového parku. JCCR spolupracuje se svými rakouskými partnery také na přípravě přeshraniční sítě dobíjecích stanic pro elektromobily.

Hejtmanka Stráská: V kraji nesmí ve správném okamžiku chybět potřebná infrastruktura
Foto: Archiv Ivany Stráské
Popisek: Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská

Jihočeský kraj zahájil pilotní projekt ekologizace svého vozového parku v rámci jeho plánované obnovy. Jeho autorem je Jihočeská centrála cestovní ruchu (JCCR), která získala na nákup dvou osobních automobilů s alternativním pohonem dotaci ve výši 420 tisíc korun ze Státního fondu životního prostředí ČR. Realizace projektu je plánována na příští rok.

„Využíváním vozidel s alternativním pohonem alespoň částečně přispějeme ke snížení emisí z dopravy a snížení hlukové zátěže. Nákupem ekologických automobilů chceme současně motivovat ostatní řidiče a podpořit tak rozvoj tohoto druhu dopravy. V neposlední řadě také výrazně ušetříme na provozu svých vozidel,“ uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

Po vyhodnocení poslouží pilotní projekt kraji a dalším jím zřizovaným organizacím jako vodítko při výběru nejvhodnějšího řešení obnovy služebního vozového parku. Dotace Fondu životního prostředí pokryje zhruba pětinu celkových nákladů spojených s nákupem elektromobilu e-Golf a plug-in hybridu Passat GTE Variant.

„Elektromobilita si ve spojení s bojem proti změnám klimatu získává stále větší zájem veřejnosti i širší politickou podporu a stává se celosvětově jedním z hlavních ekologických témat. I kroky největších světových automobilek ve vývoji nových modelů naznačují, že boom elektromobilů je otázkou blízké budoucnosti, na níž musíme být připraveni. V kraji nesmí ve správném okamžiku chybět potřebná infrastruktura a nesmíme ztratit krok s vývojem,“ konstatovala hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Připomněla, že doprava a cestovní ruch jsou spojenými nádobami a právě v této oblasti lze v brzké době očekávat i další projekty týkající se rozvoje elektromobilty.

„Síť dobíjecích stanic se v celé České republice a ostatních státech každým dnem neustále rozrůstá. Jenom v Českých Budějovicích a jeho bezprostředním okolí jsou v provozu tři. Jihočeská centrála cestovního ruchu v současné době spolu s dalšími partnery v současné době připravuje v rámci dotačního programu Interreg V-A Rakousko-Česká republika projekt eMobilita, jehož cílem je mimo jiné během následujících tří let počet dobíjecích stanic v Jihočeském kraji rozšířit,“ doplnila hejtmanka.

Výsledkem projektu eMobilita Linz – Šumava – Lipno – Český Krumlov má být podle Poláška realizace testovací trasy e-mobility v přeshraničním měřítku mezi turistickými regiony Český Krumlov a Lipno s napojením na Šumavu a Linec.

„Vznikne deset stanic vhodných pro nabíjení elektromobilů a elektrokol obyvatel a návštěvníků přeshraničního regionu Jižní Čechy - Horní Rakousko. Každá nabíjecí stanice bude mít alespoň 2 zásuvky pro elektromobily a 2 zásuvky pro elektrokola. JCCR se bude příští rok stěhovat do nově zrekonstruované budovy, kde bude rovněž zřízena nová dobíjecí stanice pro elektromobily a elektrokola,“ přiblížil Polášek.

Partnery projektu jsou na rakouské straně Software Competence Center Hagenberg (vedoucí partner), Johannes Kepler Universität Linz, Wirtschaftspark Oberes Mühlviertel, Mühlviertel Marken a na české straně JCCR spolu s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích. Celkový rozpočet projektu je přibližně 845 tisíc eur.

JCCR již má s elektromobilitou zkušenosti. Ve spolupráci s Nadací ČEZ úspěšně realizuje nákupy elektrokol pro seniory i ostatní návštěvníky regionu v rámci projektu „Elektrokola pro seniory (a nejen pro ně)" zahájeného v roce 2015. Jeho cílem je zpřístupnění cykloturistiky starším či méně pohyblivým výletníkům.

Na jihu Čech dnes mají elektrokola k dispozici půjčovny v Nových Hradech, Suchdole nad Lužnicí, Nové Bystřici, Borovanech, Jindřichově Hradci, Kaplici a Trhových Svinech. Tato místa letos rozšíří Červená Lhota, Informační centrum Jaderné elektrárny Temelín na zámečku Vysoký Hrádek a Sedlčany, čímž vznikne základ budoucího propojení sítě půjčoven elektrokol až do Středočeského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…