Heller (KDU-ČSL): Česká televize přestává být objektivní

04.01.2016 12:50

Mnoho lidí v poslední době kritizuje Českou televizi, že prý není objektivní. Kritici jsou zejména z řad fanoušků prezidenta Zemana nebo odpůrců jakékoli pomoci uprchlíkům.

Heller (KDU-ČSL): Česká televize přestává být objektivní
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Česká televize, která dosud podle mého názoru objektivní byla nebo se o to alespoň snažila, se této neoprávněné kritiky pravděpodobně zalekla a pomalu začíná ustupovat. Jde o nenápadný proces, při němž Česká televize přichází o svou objektivitu a začíná hájit názory xenofobů.

Jako příklad mi poslouží poslední letošní vydání diskusního pořadu „Události, komentáře“. Nechme nyní stranou, že tento pořad moderují celkem nevýrazní moderátoři a že třeba velmi schopná dvojice Veselovský - Drtinová musela z České televize odejít. V programu tento pořad lákal podtitulkem „Bilance roku 2015“. Se zájmem jsem tedy ve středu večer usedl k televizi.

S napětím jsem sledoval, jaké hosty moderátoři k diskuzi pozvali. Očekával jsem, že to budou lidé odlišných názorů, aby diskuze byla přínosná i pro diváka. Nejdříve přišel bývalý prezident Václav Klaus, aby diváky ujistil, že uprchlická vlna je organizovaná Evropskou unií. Je to sice neuvěřitelné, ale když si uvědomíme, že pan profesor odmítá i globální oteplování, které je dle vědeckých autorit nezpochybnitelné, tak to lze Klausovi se soucitem odpustit.

Poté následoval duel mezi politologem Petrem Robejškem a europoslancem Jiřím Pospíšilem. Zde už jsem zbystřil. Není přece žádné tajemství, že Jiří Pospíšil byl dříve ministrem za ODS, Petr Robejšek jako politolog učí na institutu CEVRO, jehož správní radě předsedá dnes už legendární Ivan Langer. Takže diskutovat přišli dva muži, kteří mají v podstatě na vše stejný názor. A podle toho ta diskuze také vypadala. Robejšek něco řekl proti EU, Pospíšil krotce dodal, že s tím souhlasí. Samozřejmě oba proti uprchlíkům. Moderátor Daniel Takáč působil celkem krotce, skoro až omluvně, když se na něco ptal. Robejšek ho přesto jednou dokonce okřikl, že už dlouho neměl slovo a nemusí tady sedět. Takáč mu slovo okamžitě dal. Asi nechce být vyhozen jako Veselovský. Chápu, že si chce udržet svoji práci, ale kvalitní moderování vypadá opravdu jinak. Z Robejška tak mohlo ještě vypadnout, že proti uprchlíkům by použil jakékoli násilí. Opravdu originální řešení krize, které by nám všem jistě přineslo blahobyt.

Po této jednostranné masáži na mě však čekal poslední hřebík do rakve. Přišel totiž psychiatr a duchovní Maxmilián Kašparů, který se netají tím, že křesťanské hodnoty uhájíme prý nejlépe tak, že nekřesťansky všechny uprchlíky odmítneme a pošleme je zpět do války. Rozpor v tom nevidí. Rozhovor s ním viz:

Tak to už je celá parta, která komentovala rok 2015 v jedné z hlavních a nejsledovanějších zpravodajských relací v České televizi. Pozvat někoho s opačným názorem se Česká televize tentokrát neodvážila. Raději pozvala celkem čtyři diskutéry prakticky stejného názoru.

Nezbývá mi než ČT popřát, aby neustupovala z objektivnosti a dávala prostor i jiným názorům než těm, které zněly a znějí z Hradu. Jak pravil premiér Bohuslav Sobotka, svět je složitější, než jak nám líčí z Lán. Tento složitý svět nám musí ukazovat i ČT. Nesmí podlehnout tlakům žádné ze stran. V tuto chvíli se pomalu dává do služeb hnědé propagandy.

Jiří Heller

Poznámka: Tento text byl poslán i do redakce ČT jako reakce nespokojeného diváka. 

Psáno pro blog.idnes.cz

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.