Herman (KSČM): První významá odezva za 30 let drsného třídního boje

03.03.2015 13:31

Hnutí Occupy. Podle Noama Chomského se jedná o první významnou veřejnou odezvu na předchozích třicet let skutečně drsného třídního boje proti pracujícímu lidu.

Herman (KSČM): První významá odezva za 30 let drsného třídního boje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Occupy Vyšehrad

Příjmy většiny obyvatel stagnují a lidé ve Spojených státech přežívají jen díky tomu, že si nakládají více práce a stále více se zadlužují.

Occupy je lidmi živené hnutí, které vzniklo 17. září 2011 v Městě New Yorku a rychle se rozšířilo téměř do tisíce měst. Účastníci hnutí se stali terčem policejního sledování, čelí infiltracím a hromadným zatčením.

Tisíce lidí putovaly do vězení za to, že svou účastí na akcích Occupy uplatnily práva na svobodu projevu a na svobodu shromažďování.

Třebaže nebyl zatčen ani jediný bankéř za zločiny ekonomického hromadného ničení národa, došlo v červenci 2013 v celkem 122 městech Spojených států k zatčení více než 7760 lidí za to, že se zúčastnili protestních akcí hnutí.

Obyčejní lidé v celé zemi se tak spojují a ve stovkách měst pořádají nenásilné a stále nápaditější protesty. Sem patří například akce na obranu lidí a jejich domovů v případě soudem nařízeného vystěhování, maření veřejných dražeb majetku, při nichž banky prodávají střechu nad hlavou těchto lidí, solidárně podporují ty, jež daný systém ožebračuje a po nichž šlape.

S objevením protivyvlastňovacích zájmových skupin a následně i hnutí Occupy se toto tažení rozšířilo téměř do všech větších měst, na jejichž zahrádkách nyní stanují aktivisté, kteří v současnosti protestují proti soudním příkazům k vystěhování a veřejným dražbám majetku v Bostonu, Tampě, Maui, Detroitu, Nashvillu, Clevelandu, Atlantě, Minneapolisu, Delewaru a řadě měst v Kalifornii.

Hnutí čerpá sílu z pobouření lidí nad tím, že se nemohou dívat, jak miliardy dolarů z kapes daňových poplatníků udržují nad vodou banky, zatímco tytéž banky nechávají soudně vystěhovávat lidi z jejich domovů, vyvolává v milionech lidí vztek. A stejně pobuřující je dívat se, jak miliardy dolarů vybrané na daních odtékají pryč a platí se z nich války a zabíjení, zatímco doma politici snižují sociální dávky a také další benefity zaměstnaných lidí.

Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

  • BPP
  • "Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • mimo zastupitelskou funkci

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Herman - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.