Gothajský salám je druh měkkého salámu, který se do počátku 90. let vyráběl z těchto ingrediencí (na 100 kg hotového výrobku):
29 kilogramů hovězího zadního masa,
29 kilogramů libového vepřového masa,
5,5 kilogramů tučného vepřového masa bez kůže,
35 kilogramů sádla na špíček,
6 litrů pitné vody, koření a sůl.
Podle ČSN z roku 1977 obsahoval salám Gothaj celkově 73 % masa a jedno éčko. Složení: vepřové maso 52 % hm.; vepřové sádlo; hovězí maso 21 % hm., dusitanová solící směs: jedlá sůl, konzervant: E250; koření: sladká paprika, černý pepř, bílý pepř, muškátový ořech, muškátový květ; sušená zelenina: česnek.
Podle současné vyhlášky obsahoval salám Gothaj z roku 2015 celkově 44 % masa a šest éček. Složení: vepřové maso 25 % hm.; hovězí maso 19 % hm., pitná voda; bramborový škrob; dusitanová solící směs: jedlá sůl, konzervant: E250; koření; stabilizátory: E451; látka zvýrazňující chuť a vůni: E621; antioxidant: E316; extrakt koření; barvivo: E120.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV