Herman (SPO): Vzpomínka a oslavy Dne královské dynastie Hungů

26.04.2018 22:46

Dne 22. dubna 2018 proběhl v pražském Sapa centru festival ve spojení s pamětním dnem královské dynastie Hungů, který oslavoval legendární narození prvních králů Hung Vuong ve Vietnamu.

Herman (SPO): Vzpomínka a oslavy Dne královské dynastie Hungů
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

Tradice oslav dne královské dynastie Hungů

Podle historických záznamů a vietnamských tradic patří královská dynastie Hungů k zakladatelům Vietnamu. Tento den se zaměřuje na témata synovské zbožnosti, uctívání předků a vlastenectví. Pro mnoho lidí je tento den zároveň oslavou tradičních vietnamských hodnot a kultury.

Většina území současného Vietnamu byla spojena právě během vlády dynastie Hungů, kteří se zasloužili o vybudování země. Rovněž také tato královská dynastie posílila diplomatické vztahy s Čínou. Mnoho akademiků se domnívá, že právě tato diplomacie zajistila Vietnamu suverenitu po mnoho let.

Oslavy na počest královské dynastie Hungů jsou pestrobarevné nejen vzhledem k používání barevných kostýmů, tradičních oděvů, ozdob v podobě bannerů a vlajek, které mají za úkol odrážet neštěstí, ale také kvůli různým zábavným hrám a tradiční hrané hudbě. Tyto oslavy včetně doprovodné tradiční hudby jsou zapsány jako nehmotné kulturní dědictví UNESCO.

Oslava v České republice

V České republice se pořádaly oslavy pamětního dne královské dynastie Hungů již posedmé. Tyto oslavy pořádala Asociace Phu Tho v České republice a Unie vietnamských asociací pod záštitou Velvyslanectví Vietnamu v České republice. Akce se přes den zúčastnilo více než 1000 vietnamských a českých návštěvníků.

Ceremoniálu se zúčastnili: místopředseda Ústředního výboru Vietnamského otcovského fondu Nguyen Huu Dung; velvyslanec Ho Minh Tuan; zástupci Asociace pro styk se zámořskými Vietnamci – prezident České republiky – polské asociace Milos Kusy, prezident vietnamské unie v Evropě Hoang Dinh Thang; členové Výkonného výboru Unie ze 14 evropských zemí, předseda vietnamské asociace v České republice Nguyen Duy Nhien včetně výkonné rady sdružení.

Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

  • BPP
  • "Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • mimo zastupitelskou funkci

Program oslav

Ranní program zahrnoval představení kultury a specialit regionu prostřednictvím 20 výstav místních zastupitelstev, místních sborů a některých polských podniků v České republice. Účastníci festivalu si mohli poslechnout folklorní vystoupení hudebníků „Quan Ho“ z Bac Ninh nebo Then Thai Nguyen a pochutnat si na mnoha vietnamských specialitách. Odpoledne se uskutečnila soutěž za účasti mnoha týmů.

V rámci programu se uskutečnila i výstava 60 fotografií, dokumentů a mapy na téma suverenity vietnamského moře a ostrovů. Vystavené obrazy odhalovaly krásu země a života místního obyvatelstva. Vystavené exponáty přilákaly pozornost účastníků.

Oslavy hlavního ceremoniálu Hung Kings se uskutečnily za podpory duchovních, 37 delegací a zástupců organizací v České republice, v Německu a na Slovensku. Po slavnostním zahájení pálení kadidla přečetl projev prezident Unie vietnamských sdružení v Evropské unii Hoang Dinh Thang, ve kterém potvrdil ducha národní jednoty, historii budování země a boj proti zahraničním agresorům, za ochranu suverenity vietnamského národa.

Závěrem

Podle pana Nguyen Huu Dung proběhly oslavy pamětního dne královské dynastie Hungů v České republice úspěšně za přítomnosti zahraničních zástupců z téměř 20 zemí, což je možné považovat za určitý model oslav národního výročí v Evropě.

Historik Duong Trung Quoc uvedl, že cílem těchto oslav bylo nejen samotné uctění památky královské dynastie Hungů, ale i úspěšné zapojování a aktivní účasti Vietnamců v České republice.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…