Herold (ODS): Česká republika není firma na prodej

22.10.2013 14:00

Česká demokracie je stále příliš mladá na to, abychom s ní měli ztrácet svatou trpělivost. Příležitostí k jejímu odsuzování se nám dostává často, v době předvolební dokonce každodenně. Mohl bych dlouze polemizovat nad tím, do jaké míry má vliv na současné situaci kultura české společnosti, její morální a etické mantinely a jak pečliví jsou hlídací psi demokracie.

Herold (ODS): Česká republika není firma na prodej
Foto: archiv, tan
Popisek: Lukáš Herold (ODS)

O nevyzrálosti naší demokratické společnosti, potažmo naší politiky (tyto dva pojmy spolu velmi úzce souvisejí a ne že ne) se přesvědčuji neustále, zvláště však při svých cestách západním či jižním směrem od našich hranic, kde s oblibou společenské poměry srovnávám. Čerstvé vzpomínky mám na Řecko, stát, který je v mnoha ohledech odstrašujícím příkladem mimořádně nezodpovědné ekonomiky a totálního krachu jejích kontrolních mechanismů.

I tento stát je zahlcen politickými slibotechnami, které se před volbami zaštiťují zaručenými recepty na okamžitý budoucí blahobyt. Přesto si dovolím tvrdit, že Řekové jsou ve „své demokracii“ dále než my. Příkladem nám může být fungování tamních podnikatelských elit, pod kterými se často skrývají bohaté rodiny a jejich generace. Lze si jen stěží představit, že by člen takové rodiny vydal stovky miliónů za svou volební kampaň. Přineslo by mu to a celé jeho rodině společenskou diskreditaci a opovržení.

Tyto podnikatelské elity si prestiž získávají úplně jinak. Vynakládají ohromné peníze na fungování svých nadací, prostřednictvím kterých financují nejrůznější projekty prospěšné společnosti. Příkladem z řecké praxe je nová výstavba multifunkčního hřiště za 6 mil. Euro kompletně financovaná Nadací Stavros Niarchos, jehož otevření jsem měl tu čest se v minulém týdnu zúčastnit. Tato nadace v těsném sousedství financuje projekt výstavby knihovny, opery a velkého parku v Athénách ve výši 450 mil. Euro a má přinést téměř 3000 nových pracovních míst pro hlavní město Řecka zmítané více než třicetiprocentní nezaměstnaností.  

Přirozeně, ruku v ruce se s těmito aktivitami nese i velmi významný společenský vliv. Dlouhodobý, stabilní, nepřímý a nikoliv krátkodobý, vrtkavý a v přímém střetu zájmů, po kterém u nás drze zatoužil například Andrej Babiš. Dovolím si tvrdit, že Babiš vůbec nepochopil svou roli v našem státě. Nepochopil ani, co to vlastně je demokratický stát, respektive co není a nikdy nemůže být. Měl by proto dostat jasný vzkaz od našich občanů: Česká republika není firma, kterou si nějaký podnikatel může jen tak z plezíru koupit a podřídit její řízení vlastním zájmům a osobním prioritám. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Herold

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace