Hladík (KDU-ČSL): Premiér Babiš nezvládá svou úlohu krizového manažera

16.03.2020 15:05

Opatření, která nyní vláda přijímá jsou klíčová a vítám je. Premiér však selhává jako krizový manažer.

Hladík (KDU-ČSL): Premiér Babiš nezvládá svou úlohu krizového manažera
Foto: kduprobrno.cz
Popisek: Petr Hladík (KDU-ČSL)

„Zdravotníci, sociální pracovníci, policisté, hasiči, praktičtí lékaři nemají dostatek informací, nikdo s nimi napřímo nekomunikuje a neřeší jejich problémy. Na konkrétní dotazy premiér neodpovídá, mlží anebo uvádí nepravdivé informace. To je ale zásadní problém, který ochromuje celý systém. Chybí ochranné pomůcky, přitom o jejich nedostatku se vědělo již v lednu, tím je zásadně ohroženo zdraví všech obyvatel,“ říká místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.

Každý den sledujeme mimořádné tiskové konference, na kterých nám premiér Babiš představuje opatření, která vláda přijala a která mají zabránit šíření nákazy. Tato opatření jsou nutná, pokud se chceme vyvarovat italskému nebo španělskému scénáři, kde denně umírají stovky obyvatel. To je ale asi tak vše, za co můžeme premiéra pochválit. V současné době by měl být premiér především krizovým manažerem, což ale absolutně nezvládá a všude vládne chaos.

„V lednu jsem se setkal s řediteli brněnských nemocnic a již tehdy mě informovali o tom, že je v nemocnicích ochranných pomůcek málo. V lednu také opozice chtěla být od vlády informována o tom, jak je připravena Česká republika na možné šíření nákazy koronavirem. Vláda tehdy odmítla poslance i veřejnost informovat. Přitom informovanost je zcela zásadní,“ připomíná Hladík.

Na tiskových konferencích slyšíme, že ochranných pomůcek je dostatek, ale když vyrazíte přímo do nemocnic, zjistíte, že tomu tak není. Praktičtí lékaři zavírají ordinace a ordinují jenom po telefonu nebo on-line právě kvůli nedostatku ochranných pomůcek. V břeclavské, olomoucké i šternberské nemocnici máme zdravotnický personál v karanténě. Přesto slyšíme, že ochranné pomůcky budou. Budou, ale kdy budou, nevíme.

Vláda neustále termín dodávek posouvá. Veřejnost si tak začala šít roušky sama, přestala už všem slibům věřit. „Pro brněnské sociální pracovníky se mi podařilo sehnat jednu šičku, která dokáže ušít 1000 roušek denně. Jsem za to moc vděčný, ale nechápu, že podobným aktivním způsobem nepobízí a nevyhledává pomoc u českých firem stát,“ diví se Hladík a dodává, že místo toho zde vládne chaos a pracovníci, kteří jsou v první linii a často v největším kontaktu se seniory, které koronavirus ohrožuje nejvíce, nedokážou chránit sebe a ani ostatní. V Brně, kde mám zdravotnictví na starost, nemáme od vlády doposud ani jeden respirátor, přitom je našim úkolem respirátory distribuovat mezi praktické lékaře.

Množství roušek a respirátorů je ale stále na trhu. Vláda však v úterý všechny objednávky centralizovala, a tak si nyní jednotlivé nemocnice k těmto zásobám nemohou ani dostat a čekají, zda jim vláda něco uvolní. V tomto případě by mělo být jasné, kde přesně roušky jsou, kam putují a kam budou putovat dále. Nedostatek roušek a respirátorů začíná v nemocnicích působit paniku, v tomto okamžiku je zcela zásadní, aby vláda transparentně ukázala počty naskladněných a objednaných kusů a kam tyto kusy míří. Tyto informace by měly být veřejně dohledatelné.

Premiér Babiš by měl začít uvádět informace na pravou míru, spolupracovat s předsedy lékařských komor, s řediteli nemocnic, zařízení poskytujících sociální služby, sdružením praktických lékařů, charitami a dalšími, kteří jsou připraveni pomáhat. Všem těmto pracovníkům patří velké poděkování za to, že i s omezenými informacemi a bez ochranných pomůcek dělají svou práci nejlépe, jak jen to dokážou. Jsou to opravdoví hrdinové posledních dní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …