Hladík (KDU-ČSL): Stát ohrožuje chod obcí a krajů, aby zajistil kompenzační bonus podnikatelům

11.05.2020 16:47

Ministryně financí Alena Schillerová představila návrh na kompenzační bonusy pro podnikatele, postižené opatřeními přijatými vládou během koronavirové nákazy.

Hladík (KDU-ČSL): Stát ohrožuje chod obcí a krajů, aby zajistil kompenzační bonus podnikatelům
Foto: kduprobrno.cz
Popisek: Petr Hladík (KDU-ČSL)

Kompenzační bonusy podle jejího návrhu jsou vratkou daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti. Lidovci však upozorňují na to, že se tím sníží rozpočty obcí a krajů, které dostávají finance podle rozpočtového určení daní z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti snížené právě o vrácené prostředky. Poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) proto přichází s pozměňovacím návrhem, aby se bonusy vyplácely pouze z té části peněz, která jde přímo do státního rozpočtu a nesnižuje rozpočty krajům a obcím.

„Stát musí zajistit, aby kompenzace podnikatelů neměly dopad na život našich obyvatel a provoz českých obcí. Proto je důležité, aby se vláda dokázala ke kompenzacím postavit čelem a nehledala žádné kličky. Návrh paní ministryně Schillerové totiž snižuje celkový balík peněz, který se dělí mezi obce a kraje, čímž ve skutečnosti ohrožuje jejich bezproblémový provoz. Proto vítám pozměňovací návrh, se kterým přišel pan poslanec Bartošek. Je to cesta, jak podnikatelům vyplatit kompenzace ve stejné výši, aniž by to ohrožovalo chod tisíců obcí v České republice, což by se dotklo každého obyvatele,“ uvedl 1. náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…