Hlaváček: Na nábřeží Vltavy vznikne jeden z posledních velkých městských parků v centru

09.09.2019 16:47

Rada hlavního města Prahy odsouhlasila návrh náměstka pro územní rozvoj a plánování Petra Hlaváčka a náměstka pro životní prostředí Petra Hlubučka, aby byla vypracována koncepční studie pro Rohanský a Libeňský ostrov.

Hlaváček: Na nábřeží Vltavy vznikne jeden z posledních velkých městských parků v centru
Foto: Facebook
Popisek: Architekt Petr Hlaváček

Výsledkem studie bude návrh řešení jednoho z posledních území pro vytvoření velkého metropolitního parku v centru města.

„Rohanský a Libeňský ostrov s přístavem jsou významnou součástí pravobřežního holešovického meandru Vltavy. Rozlehlé nábřeží má velké předpoklady stát se metropolitně významným, přírodně krajinářským parkem v nivě řeky, rekreačním zázemím s přímým vztahem k centru města a s těsnými vazbami na plánovanou výstavbu na pravém břehu Vltavy. Má také vazbu na Holešovické nábřeží, potažmo na transformaci holešovického brownfieldu prostřednictvím Hlávkova a Libeňského mostu, přívozu (budoucí „vodní tramvají“) s výhledově posílenými pěšími i dopravními vazbami (lávka přes Štvanici a Rohanský most),“ popisuje náměstek pro územní plánování a rozvoj Petr Hlaváček.

V souvislosti s rozhodnutím rekonstruovat Libeňský most zadala Technická správa komunikací v červnu 2016 dílčí přepočet 2D povodňového modelu hl. m. Prahy pro posouzení realizace inundačního (záplavového) pole a vyhodnocení vlivu stavby na povodňové průtoky. Posudek potvrzuje předchozí závěry, které hovoří pro „zprůtočnění“ Libeňského mostu, zvýšení retenční kapacity Rohanského ostrova a vybudování nového inundačního pole.

Snížení nivelety Rohanského ostrova spočívá v odstranění navážek z odpadů ze staveb prováděných ve 2. polovině 20. století. V souladu s hrubými terénními úpravami provedenými podle povolené stavby dojde také k výraznému zlepšení životního prostředí v nivě Vltavy. Součástí celé realizace však musí být dobudování nového průtočného kanálu podle nového projektu.

Park má navíc podle platných celostátních i městských dokumentů plnit roli regionálního biocentra územního systému ekologické stability.

„Celková revitalizace území bude dovršena založením městského přírodního parku s širokým potenciálem rekreačního využití. Z hlediska koncepce protipovodňové ochrany, bezpečnosti i budoucího přírodně krajinářského parku má vysoký význam sledovat a realizovat projekt jako celek, tedy rekonstrukci Libeňského mostu s přidaným inundačním polem a úpravy Rohanského ostrova, jelikož se jedná o nespornou společenskou prioritu a veřejný zájem,“ doplňuje náměstek pro životní prostředí a bezpečnost Petr Hlubuček.

Rada města také počítá se založením pracovní skupiny složené ze zástupců politické reprezentace hlavního města Prahy, městských částí Prahy 7 a Prahy 8, odborníků a expertů včetně klíčových vlastníků. Příprava nového metropolitního parku je součástí širší koordinace rozvoje města podél obou břehů vltavského meandru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice