Hlavu vzhůru: Volby rozhodnou i o české koruně - odmítněme euro

14.10.2013 21:00

Máme si ponechat českou korunu? A tím si zachovat finanční nezávislost? Nebo přijmout euro a s ním i povinnost platit cizí dluhy?

Hlavu vzhůru: Volby rozhodnou i o české koruně - odmítněme euro
Foto: hns
Popisek: Vydrží evropská měna?

Občané v tom mají jasno: volí korunu. Jenomže politické elity mají názor přesně opačný. Volba těchto elit do Sněmovny znamená i blížící se konec české měny.

ČSSD, KSČM, TOP 09, KDU-ČSL jsou pro rychlé přijetí eura. ODS vyhrožuje referendem, ale otevřeně říci, že máme odmítnout společnou měnu a s ní i společné dluhy, se bojí.

Jedinou relevantní stranou, která nahlas říká, že si máme ponechat korunu a odmítnout povinné zavedení eura, je Hlavu vzhůru. Budeme tedy v nové Sněmovně jediní, kteří budou hájit zájmy oněch osmdesáti procent občanů, kteří zásadně odmítají evropskou měnu.

Odpor lidí k euru je zcela přirozený. Proč se hnát do klubu bankrotářů? I vždy proevropští Němci odmítají dále platit řecké, případně španělské, portugalské, či italské dluhy. Protože ale pro Německo je zatím politicky nepředstavitelné vrátit se k marce - i když by si to mnozí Němci přáli - má spolková vláda jedinou možnost, jak svým občanům vyjít alespoň částečně vstříc. A to rozšířit eurozónu o další země, aby povinnost splácet dluhy padla na větší počet obyvatel.

Strach z dluhů. To je ten pravý a jediný důvod, proč by nás nyní rádi uvítali v eurozóně. Ještě před pár lety nám z Bruselu dávali jasně najevo, že jde o exkluzivní klub, kam nás vůbec nemusejí přijmout. Po řeckém bankrotu se situace změnila. Nyní by do eurozóny rádi přijali i Ukrajinu, kdyby to bylo možné. Jen aby bylo víc daňových poplatníků, kterým lze naložit na záda splácení dluhů eurozóny.

Česká národní banka spočítala, že pokud bychom dnes přijali euro, museli bychom okamžitě poslat do Bruselu na splácení dluhů 32 miliard a dalšími 280 miliardami ručit. Byli bychom tedy rázem o více než tři sta miliard korun chudší. A dluhy eurozóny přitom dál narůstají...

Jestliže německá vláda se chová z hlediska německých občanů racionálně, když se snaží rozšířit počet zemí platících eurem, měli by se racionálně zachovat i čeští politici. A toto pozvání s díky odmítnout. Dělají však pravý opak. Jde o typický příklad, kdy elity jednají v příkrém a zcela zjevném rozporu se zájmy občanů.

My ale hodláme českou korunu a české občany bránit před eurem a eurodluhy. Čím více nás ve Sněmovně bude, tím více náš hlas bude slyšet. Pokud chcete českou korunu, volte Hlavu vzhůru!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: HLAVU VZHŮRU!

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.