Po pilotním projektu sběru tohoto typu odpadu v podobě kuchyňských zbytků rostlinného i živočišného původu z domácností nyní Praha přichází se zavedením svozu gastroodpadu ze školních jídelen. Zapojit se mohou i soukromé subjekty, zejména jídelny a restaurace.
„Podíl biologicky rozložitelného odpadu, který lze dále po vytřídění využít, je v našem směsném odpadu vysoký, tvoří 30 až 40 procent. Tento projekt je tak dalším kouskem do mozaiky, která směřuje k cíli sbírat tento druh odpadu na celém území města a využívat jej k produkci čisté energie a bioplynu. Jde tak o další krok na cestě ke snižování emisí CO2 a naplňování Klimatického plánu hlavního města Prahy. Věřím, že možnost zapojit se do systému města využijí i další školy nebo restaurace a jídelny, kterým nabízíme možnost chovat se zodpovědně a podpořit principy cirkulární ekonomiky,“ říká Petr Hlubuček, náměstek primátora pro životní prostředí.
Projekt svozu gastroodpadu ze školních jídelen byl zahájen letos v září ve 28 školách, jejichž zřizovatelem je Magistrát hl. m. Prahy. Tyto školy jsou zároveň provozovateli školních jídelen. Nejprve se uskutečnila administrativní část projektu, kdy školy uzavřely s městem smlouvy k zajištění bezplatného pravidelného svozu gastroodpadu a zároveň byly rozvezeny sběrné nádoby na gastroodpad o objemu 120 a 30 litrů. Od října pak odstartoval samotný pravidelný svoz. Je organizován v různých frekvencích od 2x týdně až po 5x týdně podle velikosti stravovacího zařízení, a to výměnným způsobem, takže škola pokaždé obdrží čistou nádobu. Tím jsou zajištěny veškeré hygienické standardy. Všechen svezený gastroodpad bude následně využit v bioplynové stanici.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV