Hodek (ČSSD): Pražské střední školy zařadí do výuky příběhy bezdomovců

07.08.2017 13:32

Od nového školního roku budou sloužit publikace Centra sociálních služeb Praha prezentující příběhy lidí bez přístřeší jako pomocný výukový materiál pro žáky pražských středních škol.

Hodek (ČSSD): Pražské střední školy zařadí do výuky příběhy bezdomovců
Foto: Ladislav Carda
Popisek: radní Daniel Hodek (ČSSD)

„Prostřednictvím odboru školství byli o této publikaci informováni zástupci středních škol, které zpracování příběhů lidí bez domova oslovilo a projevili zájem tento dokument zařadit do své výuky v rámci vzdělávacích předmětů Člověk a společnost a Člověk a svět práce. Studenti se prostřednictvím těchto příběhů mohou dozvědět, proč lidé skončí na ulici bez peněz a s dluhy,“ vysvětlil radní pro sociální oblast Daniel Hodek.

Celkem už do pražských středních škol bylo distribuováno 1 000 publikací, které vznikly v rámci kampaně “Ulice není moje volba“. „Věřím, že složité životní příběhy, které jejich aktéry připravily o bydlení a ti skončili tak ne vlastní vinou na ulici, přiměje žáky i k zamyšlení a možná i přehodnocení přístupu k problematice bezdomovectví, o což jsme se snažili i v rámci kampaně,“ uvedl radní Hodek. „Publikace je zpracována srozumitelnou formou a zachycuje příběhy lidí, kteří se ve svém životě dostali do nelehké životní situace, udělali chybu, nebo se shodou nepříznivých okolností ocitli na dně. Poselstvím této knihy by mělo být i to, že každý člověk by měl dostat šanci se od toho pomyslného dna také odrazit,“ upřesnil ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján.

Publikace s fotografiemi a autentickými příběhy lidí bez domova přináší dvacítku příběhů např. paní Aleny, Hany, Soni a pánů Jiřího, Rudolfa, Miroslava, Luboše a dalších, které naznačují, že cesta z ulice do běžného života bývá trnitá a nesnadná. „Žáci si tím mohou uvědomit, že bez pomoci a zajištění potřebných sociálních služeb se řešit tento problém zejména velkých měst nejen v Česku nedá,“ dodal radní Hodek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie