Hojda (KSČM): Více peněz pro obce s úložišti

28.01.2017 18:02

Obce, na jejichž katastrálním území se nachází úložiště radioaktivních odpadů, si finančně polepší. Tento týden o tom rozhodla vláda. Ke zvýšení poplatku za úložiště stačí její nařízení.

Hojda (KSČM): Více peněz pro obce s úložišti
Foto: KSČM
Popisek: Pavel Hojda

Příspěvek pro obce činí v současnosti čtyři miliony korun ročně. Nově budou mít obce kromě toho nárok i na příspěvek 10 000 Kč za každý metr krychlový odpadu uloženého v daném roce.

Stínový ministr průmyslu KSČM Pavel Hojda toto rozhodnutí ocenil. „Je to jediná cesta. Ukládání jaderného odpadu vyvolává v mnoha lidech jakousi fóbii. Ta je sice zbytečná, protože dobře zabezpečené úložiště může obcím spíše prospět, například tvorbou pracovních míst, ale pokud vláda nepřijde s dalšími stimulacemi a bonusy, převládnou v lokálních debatách iracionální hlasy o riziku rakoviny či kontaminaci spodních vod,“ myslí si Hojda.

Nízkoaktivní odpady z jaderné energetiky se v ČR ukládají v povrchovém úložišti v areálu Jaderné elektrárny Dukovany, které leží v katastru obce Rouchovany. Zneškodnění nízkoaktivních odpadů z průmyslu, výzkumu a zdravotnictví pak řeší úložiště Richard u Litoměřic a Bratrství u Jáchymova. Platby za ukládání radioaktivního odpadu jsou příjmem takzvaného jaderného účtu, ze kterého získává prostředky Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).

SÚRAO má v plánu v ČR postavit i takzvané hlubinné úložiště, jeho spuštění předpokládá v roce 2065. Záměr vyvolává řadu sporů, zástupci většiny vytipovaných obcí s ním nesouhlasí. Průzkum potenciálních lokalit se týká Čertovky na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březového potoka poblíž Horažďovic v Plzeňském kraji, Magdalény na Táborsku, Čihadla na Jindřichohradecku, Hrádku na Jihlavsku, Horky na Třebíčsku a Kraví Hory na Žďársku.

Vláda počítá s navýšením finančních kompenzací i těmto obcím, v jejichž katastru SÚRAO provádí teprve průzkum. Z 0,30 Kč na 0,40 Kč se má ale zvýšit kompenzace, kterou obce získávají za každý metr čtvereční svého katastru v průzkumném území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…