Holomčík (Piráti): Díky Pirátům budou dotace v zemědělství průhlednější

16.05.2019 9:10

Na včerejším jednání Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny PČR potvrdil generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Martin Šebestyán započetí praxe zveřejňování informací o poskytovaných dotacích v režimu strojově čitelných dat, tzv. open-dat.

Holomčík (Piráti): Díky Pirátům budou dotace v zemědělství průhlednější
Foto: Piráti
Popisek: Radek Holomčík

Jedná se o výsledek úspěšné spolupráce mezi SZIF a Piráty, který povede k lepší přístupnosti informací, umožní kontrolu veřejností, sníží míru chybovosti a umožní strojové zpracování dat.

Sněmovna momentálně projednává novelu zákona o SZIF, která sjednotí veškeré dotace v zemědělství, nyní rozdělované částečně fondem a částečně Ministerstvem zemědělství, pod SZIF. V rámci projednávání jsme připravili pozměňovací návrh, který měl fondu uložit povinnost zveřejňovat informace v režimu open data. I díky zapojení experta na tuto problematiku a zároveň zakladatele serveru Hlídač státu Michala Bláhy jsme našli funkční řešení bez vícenákladů. Provoz může být spuštěn v horizontu jednoho nebo dvou měsíců bez ohledu na to, zda se podaří prosadit změnu v zákoně.

Pro Piráty je transparentní nakládání s veřejnými prostředky jednou z klíčových programových priorit. Vítáme proto konstruktivní přístup SZIF a těší nás, že další úřad reflektuje význam a výhody práce s open-daty.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.