Holomčík (Piráti): Předsedo vlády, nehazardujte se státními lesy

02.01.2020 17:33

V pondělí 6. ledna má vláda projednat dokument „Strategie rozvoje Lesů ČR, s.p. na období od 1.9.2019 do 31.12.2024“, který má zpětně vejít v platnost, a to od 1. září 2019. Piráti postup, jakým byl dokument předložen, považují za nešťastný. Mimořádně nedostatečná je dle nich i samotná strategie, dle níž má státní podnik hospodařit do roku 2024 s hlubokými ztrátami, protože obsahuje celou sérii velmi podstatných vad a nesrovnalostí. Piráti varují, že ekonomická situace Lesů ČR je velmi vážná a nemá historické obdoby a žádají o řádné dopracování strategie.

Holomčík (Piráti): Předsedo vlády, nehazardujte se státními lesy
Foto: Piráti
Popisek: Radek Holomčík

Na prvním místě vytýkají Piráti strategii vady v podobě zamlčování řady podstatných skutečností, nedostatečná či zcela scházející vysvětlení problémů v Lesích ČR. Jde třeba o manipulativní popisy příčin eskalace kůrovcové kalamity, příčin extrémního propadu cen dřeva a v důsledku i propadu podniku do hlubokých ztrát. „Grafy uvedené v dokumentu odhalují, že u Lesů ČR došlo ve srovnání s rokem 2014 do roku 2019 k propadu cen dříví o 46 až o 76 procent. Takto extrémní propad nemá racionální vysvětlení a neodpovídá ani vývoji na středoevropském trhu se dřevem. Pro srovnání – dle poslední výroční zprávy Bavorských státních lesů došlo u tohoto sousedního státního podniku ve stejném období ke snížení cen smrkové kulatiny o 19 procent. Není ani známo, že by k tak extrémním propadům cen dřeva, k jakým došlo u Lesů ČR, došlo u Vojenských lesů a statků ČR. Autoři Strategie Lesů ČR by měli nejprve řádně vysvětlit, proč je vývoj u Lesů ČR natolik odlišný a teprve po forenzní diagnóze příčin navrhovat vládě léčbu v podobě plánu ztrátového hospodaření či vydávání dluhopisů,” uvádí poslanec a místopředseda Podvýboru pro lesní hospodářství Radek Holomčík 

Za mimořádnou pozornost podle Pirátů stojí fakt, že největší propad v prodejních cenách dřeva vykázal u Lesů ČR obchodní kanál, který Česká inspekce životního prostředí v roce 2018 označila jako jeden z hlavních zdrojů šíření kůrovců. „Jde o aukce dřeva ‚na pni‘, které pro Lesy ČR organizují dvě soukromé firmy vydělávající na každém prodaném kubíku. Paradoxně právě přes tento kanál chce management Lesů v následujících letech navýšit prodej až na jednu třetinu veškerého objemu dřeva vytěženého v Lesích ČR. Takový záměr je bez bližšího vysvětlení neobhajitelný. Je veřejně známo, že se úmyslným šířením kalamity u Lesů ČR zabývá i policie,“ uvádí Holomčík.

Piráti žádají, aby předseda vlády do příprav nové Strategie Lesů ČR zasáhl a uložil ministrovi zemědělství její řádné dopracování. Především pak v části, která popisuje dosavadní vývoj a příčiny špatného hospodaření Lesů ČR. „Na nekorektním popisu příčin problémů Lesů ČR nelze stavět kvalitní strategická a koncepční rozhodnutí. Na špatných základech lze stavět jen špatná rozhodnutí, kterých bylo v Lesích ČR v posledních letech učiněno nespočet. Výsledek vidíme. Vyzýváme proto předsedu vlády, aby ministru zemědělství uložil dokument řádně dopracovat a umožnil jeho projednání i na Podvýboru pro lesní hospodářství,“ uzavírá Holomčík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.