Holomčík (Piráti): Se STAN hledáme společně “hlídače zemědělských dotací”

13.04.2018 20:57

Piráti chtějí, aby měla opozice možnost účinněji kontrolovat vládu. Ve spolupráci s hnutím STAN proto pořádají výběrové řízení na obsazení pozice člena Dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Dozorčí rada kontroluje činnost fondu při rozdělování významné části zemědělských dotací.

Holomčík (Piráti): Se STAN hledáme společně “hlídače zemědělských dotací”
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Doposud bylo zvykem, že členové dozorčí rady byli poslanci. Tento zvyk ale nemá oporu v příslušném zákoně. Piráti dlouhodobě bojují proti trafikám a proto chceme otevřeným způsobem vybrat odborníka, který dohlédne na zemědělské dotace a to bez ohledu na to, zdali je, či není poslanec,” uvádí Pirát Radek Holomčík, místopředseda sněmovního Zemědělského výboru.

Výzva k nominaci přišla na poslední chvíli, v úterý 10. dubna odpoledne. Termín odevzdání jmen kandidátů Volebnímu výboru je přitom už ve čtvrtek 19. dubna v 16 hodin. Výběrové řízení proběhne o den dříve. Poslanecká sněmovna pak musí zvolit nového předsedu a dva členy dozorčí rady. Ve výběrové komisi bude kromě zástupce Pirátů a hnutí STAN také nezávislý odborník. Klíčovým kritériem pro výběr vhodného kandidáta je odbornost, profesní zkušenosti, nezávislost a bezúhonnost. Kandidát také nesmí být jakýmkoliv způsobem napojen na zákulisní lobby.

„Pro Piráty je otevřené výběrové řízení s předem stanovenými pravidly standard. Jsme rádi, že se nám daří měnit politické prostředí a že s námi ostatní strany spolupracují ve stejném duchu,” uzavírá pirátský poslanec Tomáš Martínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.