Honusek (STAN): Třídím, třídíš, třídíme

15.04.2017 18:27

O tom, že třídit odpadový materiál je správné není potřeba pochybovat. Mnohdy je však složitější vyřešit otázku kam s roztříděným odpadem a to po novele zákona o odpadech není vždy jednoduché.

Honusek (STAN): Třídím, třídíš, třídíme
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Každé město a každá obec přistupuje k řešení dle svých možností a zvyklostí. Budují se sběrné dvorky, rozšiřují se a modernizují kontejnerová hnízda na odpad. Bohužel zatím zůstává i mnoho nejasností. Souhlasím s tím, že například kanalizační mříže a poklopy stejně jako kryty lamp veřejného osvětlení do sběru neplatí a bylo potřeba s tím něco udělat. Zda však zákon, jak je dle nezávislých sdělení obsluh sběren, některými odpovědnými osobami provádějícími kontroly a dohled nad jeho dodržováním, uplatňován je tím správným řešením.

Byl jsem přítomen situaci, kdy se do sběrny kovového odpadu dostavil člověk vezoucí na dvoukoláku starý, evidentně zrezivělý a proděravělý barel používaný dlouhou dobu někde na zahrádce na dešťovou vodu. Obsluhou sběrny však byl odmítnut s poukazem, že na barelu je viditelný nápis jedné olejářské společnosti a tudíž jej nemůže do sběrny přijmout. Kde skončí tento barel raději nepřemýšlím. Nejbližší sběrna, která „může“ takovýto barel přijmout je více než patnáct kilometrů a vzdálená a onen člověk s károu tuto cestu bude jen stěží absolvovat. Já jsem si to vyzkoušel neboť jsem se zanedlouho v  podobné situaci ocitl osobně. Do sběru jsem po poctivém roztřídění vezl železný šrot. Zvlášť měď, hliník a další nepoužívané předměty. Ve sběrně jsem však narazil. Obsluha objevila v mém vozíku kovovou skříň bývalého počítače a tuto mi odmítla převzít přesto, že se jednalo čistě o kovové části s tím, že se jedná o elektronické zařízení, resp. jeho součást a tuto nemůže ve sběrně přijmout. Samostatnou počítačovou skříň lze v našich podmínkách samostatně například jako náhradní díl zakoupit, horší je to s jeho likvidací. Po zkušenostech obdivuju obsluhu sběren kovového odpadu. Zanedlouho se bude jednat o vysoce znalé osoby z mnoha oborů lidské činnosti, neboť poznat na kovových dílech k čemu původně sloužily, bude potřeba vyžadovat mnohdy nadlidské znalosti. Následně mne pak z těchto dvou případu napadá otázka, zda jde o truc sběren nebo někde udělali „soudruzi z NDR (pardon z parlamentu) chybu“.

Ladislav Honusek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…