Horák (LEV 21): Nováčci, nebo provařenci?

17.09.2013 7:23

Já už se v tom pomalu nevyznám. Jeden den se v novinách dočtu, že strany vysílají do voleb „veřejnosti neznámé“, nebo „veřejnosti málo známé“ kandidáty. A je to špatně. Nevíme prý, co od nich máme čekat. Druhý den nejlépe v těchže novinách žehrají, že kandidují staré známé tváře, v politice sice zkušené, ale s přímým podílem na rozvalu země za poslední roky. A to je taky špatně. Jsem tedy na rozpacích, koho tedy vlastně voliči berou a koho mají strany do voleb vyslat. Je to o neokoukanosti? Důvěře, nebo nedůvěře? Nebo snad o opojení z ostentativně prezentovaného odhodlání?

Horák (LEV 21): Nováčci, nebo provařenci?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Samozřejmě noví a neokoukaní lidé, jsou-li profesionály a odborníky, mohou do politiky, zvláště té nejvyšší, kde se doslova zakořenily celé elity, přinést mnoho pozitivního. Jenže – kdo je zná? Kdo jim vůbec dá nějakou příležitost představit se, sdělit své názory, uplatnit se v diskuzi, otestovat své schopnosti?

To raději média budou donekonečna dávat prostor „provařencům“. Takový Miroslav Kalousek i kdyby slíbil ráj na zemi, bude u mne typický provařenec, kterému už neuvěřím vůbec nic. TOP 09 a ODS se vůbec v nynější kampani předhánějí, kdo vymyslí atraktivnější program. Jedna bombastická a samozřejmě zcela převratná vize střídá druhou. Jen bych si dovolil zeptat se jich, co jim bránilo, aby s nimi přišli v uplynulém volebním období. Místo toho cucali z lidí peníze až na dřeň, stát zadlužili do bizarních čísel a chovali se k němu jak zlatokopové na Klondiku. To si myslí, že jsme to snad zapomněli a že jim vůbec ještě někdo může uvěřit? Že už jsou jiní? Silně mi tak připomínají dinosaury z politbyra KSČ v letech přestavby. Ti přece také náhle popírali své kroky, které ještě včera hájili se zaťatými zuby.

Ačkoli se snad všichni shodujeme na tom, že tzv. výzkumy volebních preferencí jsou zcela neobjektivní a nedůvěryhodné, opět se chystají ve veřejnoprávní televizi předvolební debaty odvislé právě od těchto nejistých kritérií. Kandidáti, kteří by měli co říci, jsou neokoukaní a „noví“, zůstanou opět mimo, veřejnosti neznámí. Provařenci tam ale zasednou opět. Spolu s nimi „komety vzor 2013“, tedy strany, které stejně jako Věci veřejné před třemi lety voliče omámí, aby pár jejich poslanců hrálo ve Sněmovně stejně tragickou roli jako veverky. Ostatně není náhoda, že právě jejich kádry kandidují znovu, právě v dresu oněch komet.

Český volič není hloupý, ale je naprosto nevyzpytatelný. Dá se utáhnout na vařené nudli nejvulgárnějšího populismu. Nečte programy, nenutí média, aby představila malé strany a jejich kandidáty. Je schopen například dát svůj hlas politické straně jen proto, že za ni kandiduje Daniel Hůlka. Panebože! Kdo z nás kdy slyšel Daniela Hůlku vyslovit sebemenší politický názor? A levicový k tomu!

Točíme se tak stále v kruhu. Rozhoduje nikoli kvalita, ale obecná známost kandidátů. Proto ani tyto volby nic nového nepřinesou a frustrace z politiky se jen prohloubí.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.