Horák (LEV 21): O církevních restitucích musí rozhodnout občané v referendu

20.03.2014 4:31

Představitelé LEV 21 bojují proti církevním restitucím peticí.

Horák (LEV 21): O církevních restitucích musí rozhodnout občané v referendu
Foto: NS - LEV 21
Popisek: Stínový ministr spravedlnosti NS - LEV 21 Karel Horák

Členové politické strany LEV 21 – Národní socialisté zahájili v minulém týdnu v Praze a na dalších několika místech po celé České republice podpisovou akci. Jejím cílem je podpořit boj proti tzv. církevním restitucím, se kterými představitelé strany dlouhodobě nesouhlasí.

Podpisem petice mohou občané vyjádřit nesouhlas se způsobem, jakým zákon č. 428/2012 Sb. o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi právně upravil právě tzv. církevní restituce. „Vadí nám zejména netransparentnost zákona ve vztahu k ostatním rezidentům, kteří nejsou církvemi a náboženskými společnostmi. Zákon navíc nespravedlivě a neúměrně nadhodnotil výši finančních náhrad,“ vysvětluje jeden z autorů petice Karel Horák.

Dokument se odmítavě staví i proti placení přemrštěných náhrad církvím a náboženským společnostem, jejichž společenský význam spolu s počtem jejich členů rok od roku klesá. A to zejména v případě, kdy se například senioři, lidé nemocní či hendikepovaní ocitají v chudobě a nedostává se ani peněz na výplaty učitelů, lékařů, policistů, hasičů a jiných úctyhodných profesí. „Vyzýváme proto českou vládu, aby okamžitě zastavila výplaty náhrad a urychleně připravila speciální referendum, v němž by o peněžní formě církevních restitucí rozhodli sami občané,“ dodává Horák. V petici navíc autoři apelují i na církve, aby náhrady samy odmítly.

Petiční archy jsou pro zájemce k dispozici v sídle strany LEV 21 - Národní socialisté v Praze 5, Radlická 58, na dalších místech České republiky, zpravidla u členů LEV 21, nebo na petičních místech zřízených pro tyto účely na veřejných prostranstvích. Souhlas s peticí lze vyjádřit též na webových stránkách serveru nslev21.cz. Podepsané petiční archy mohou občané zasílat na adresu sídla strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.