Hošek (Svobodní): Vratné láhve z plastu

19.02.2019 9:48

Hysterie kolem plastových obalů pokračuje a já si kladu otázku, kým je podporována. Modlím se, aby to nebyl nikdo z MŽP.

Hošek (Svobodní): Vratné láhve z plastu
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Že se jedná o konkurenční boj je zcela jisté. Jednička na našem trhu KMV v balených vodách je hlavním podporovatelem, tzv. zálohování PET lahví. Zcela jistě si zavedením tohoto ekonomického nesmyslu upevní svou pozici na trhu. Primárním motivem asi bylo upozadění KMV v systému zpětného odběru.  Odveta spočívá v tom, že je potřeba do současného, celkem úspěšného, sociálně-inženýrského projektu „hodit vidle.“

Aktuální systém provozovaný Ekokomem nás nyní stojí cca 1,5 mld. a zabezpečil dost masívní třídění odpadů. Nyní se připravuje tzv. zálohový systém bratru za stejné peníze, který slibuje „světlé zítřky.“ Měl by odstranit nepořádek v lesích. Každý si z něj odnese svoji láhev k zařízení, a to mu vrátí zálohu 3 Kč, kterou do ní investoval. Sociální inženýři avšak zapomínají veřejnosti sdělit fakt, že při počítání jak celou tuto atrakci zaplatit kalkulují s tím, že se cca 10% lahví k výkupním automatům ani nedostane nebo je automaty nevezmou. Na to, co se s těmito lahvemi stane si už může každý rozhořčený jednotlivec udělat vlastní názor. Celý životní proces budeme muset láhev opečovávat, tak jako by to byla kraslice a pak po příchodu k automatu nám namísto vrácení 3 korun zahlásí error.

Propagátoři nás nyní zásobují obrázky plných žaludků plastů v útrobách mořských živočichů. Avšak zapomínají říci, že někdo bude muset za nejméně 5 mld. zakoupit výkupní zařízení. Tuto investici samozřejmě bude muset někdo zaplatit, a že to bude spotřebitel je zcela jasné.

Resumé: pokud se nezhroutí současný systém, tak nás (občany ČR) to bude stát stále stejně. Paralelně s tímto systémem by byl provozován jiný sociálně inženýrský projekt za další 1,5 mld. Dovedu si představit budování smysluplnějších investic v infrastruktuře ČR. Laicky řečeno každý rok vyhodíme na výstavbu hladové zdi několik miliard. Když si představím, že směsný komunální odpad má výhřevnost hnědého uhlí a za ty miliardy by se každý rok dalo vybudovat jedno ZEVO, tak mi uniká smysluplnost politiky současných iniciátorů takového počínání. Obzvláště, když si představím, že by se třídilo a sbíralo jen to, o co mají výrobci zájem (čirý PET, papír apod.). Pro neinformované uvádím, že jen část tříděné hmoty je zcela bez problému využita.

Vladimír Hošek
místopředseda krajského předsednictva Olomouckého kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).