Hovorka (KDU-ČSL): Návrh na zveřejňování smluv zabrání plýtvání

10.12.2014 4:31

Senát bude ve středu 10. 12. projednávat novelu zákona 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění, která mění rozsah hrazené lázeňské péče.

Hovorka (KDU-ČSL): Návrh na zveřejňování smluv zabrání plýtvání
Foto: Archiv LH
Popisek: Ludvík Hovorka

Ministerstvo zdravotnictví touto i předchozími novelami zvyšuje výdaje systému zdravotnictví, dosud se však dostatečně nezabývalo úsporami. Ty lze nalézt především odstraněním plýtvání, nerovností a korupčních příležitostí mezi pojišťovnami a poskytovateli. Prvním krokem k tomuto cíli je transparentnost smluv.

„Do této novely jsem doplnil pozměňovací návrh, který ukládá zdravotním pojišťovnám zveřejňovat všechny individuální úhradové dodatky odlišné od úhradové vyhlášky. Učinil jsem tak v souladu se svými předvolebními závazky a v reakci na šetření NKÚ, který právě tyto dodatky ostře kritizoval,“ říká poslanec Ludvík Hovorka.

Senátní kritika zveřejňování dodatků není důvodná

Senátní výbor doporučil pozměňovací návrh o zveřejňování dodatků vypustit a novelu vrátit do Poslanecké sněmovny. Někteří senátoři kritizovali, že návrh je „přílepkem“, nebyl dostatečně projednán a dopadne na soukromé lékaře. Tyto názory se ale nezakládají na pravdě.

Ačkoliv se pozměňovací návrh netýká přímo lázeňství, zabývá se stejně jako samotná novela výdajovou částí systému zdravotního pojištění. Byl opakovaně projednán s Ministerstvem zdravotnictví i na půdě Poslanecké sněmovny.

Podmínění účinnosti smluv zveřejněním je nástroj, který funguje v zahraničí, byl součástí četných odborných doporučení a k jeho prosazení napříč veřejnými organizacemi se před volbami zavázala většina současných poslanců.

Soukromí lékaři ani nemocnice nebudou nijak dotčeni, pokud s pojišťovnou uzavřou úhradové dohody v rámci úhradové vyhlášky. U těch ostatních ztíží uzavírání opožděných a zpětně platných dodatků. To je však důsledkem špatné praxe Ministerstva zdravotnictví a pojišťoven, kterou lze a je žádoucí napravit. „Zveřejňování smluv se musejí obávat zejména ti podnikatelé ve zdravotnictví, kteří od pojišťoven získávají cestou nadstandardních dodatků neoprávněné výhody,“ říká poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) a doplňuje: „Věřím proto, že Senát svůj názor přehodnotí a návrh zítra schválí.“

Nárok na lázně není ohrožen

Ministr zdravotnictví v médiích varoval, že pokud by novela zákona nebyla schválena do konce roku, pacienti se nedomohou lázeňské péče. Ústavní soud údajně zrušil ke konci roku pravidla pro úhradu lázní a bez nového zákona by lázně po 1. lednu 2015 nemohly být přiznány. Tato hrozba však není skutečná.

Jak vyplývá z nálezu Ústavního soudu Pl. ÚS 43/13, Ústavní soud v žádném případě nezrušil zákonné právo na lázně, příslušný § 33 zákona 48/1997 Sb. nebyl nijak dotčen. Ústavní soud pouze vyslovil neústavnost omezení uvedených teprve ve vyhlášce o indikačním seznamu lázeňské péče, zejména limitu 21 dnů, a vyhlášku zrušil. Pokud nevstoupí v platnost novela zákona o zdravotním pojištění, budou muset revizní lékaři hodnotit nárok na lázně podle stále platných zákonných kritérií a dle medicínských doporučení ošetřujícího lékaře, u každého pojištěnce případ od případu. Postupovat bez vodítka vyhlášky by bylo sice pro revizní lékaře administrativně náročnější, žádný pojištěnec však nároku na lázně nebude zbaven, naopak revizní lékař bude povinen stanovit délku pobyt tak, aby to skutečně odpovídalo potřebám pojištěnce.

Poslanec Ludvík Hovorka však věří, že tato situace nenastane a zákon bude jako celek schválen: „Můj pozměňovací návrh pomáhá zvýšit transparentnost smluvních vztahů mezi zdravotními pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními. Více než ¾ smluvních vztahů ve zdravotnictví je mimo rámec stanovený úhradovou vyhláškou a nad celým systémem úhrad – čerpání peněz ze zdravotního pojištění dnes není téměř žádná kontrola.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce