Hraba (STAN): Nastal čas, aby ministr školství rozkryl karty

12.05.2020 20:46

Kolem letošních maturit a přijímacích zkoušek panuje nejistota a množí se dotazy ze strany studentů i učitelů. Na možné obcházení zákona ze strany ministerstva školství již před časem poukázal senátor Zdeněk Hraba, který je v kontaktu se studentskými iniciativami.

Hraba (STAN): Nastal čas, aby ministr školství rozkryl karty
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

Senátor Zdeněk Hraba (STAN) se dnes obrátil dopisem na ministra školství Roberta Plagu (ANO), ve kterém jej vyzývá k odpovědi na konkrétní otázky. Právě senátor Hraba má za to, že komunikace ministra školství Plagy není dostatečná. „Neustálé mlčení ministra školství ponechává žáky, studenty i jejich rodiče v nejistotě. Navíc se teď ukázalo, že i systém přijímaček na střední školy je značně chaotický,“ říká senátor a dodává, že se letos uskuteční pouze jedno kolo přijímacího řízení, ale další problém vidí i v tom, že je vyloučeno odvolání proti špatně opravenému testu, zatímco „odvolání pro  nedostatek míst“ možné bude, byť to zákon neumožňuje - na rozdíl od vyhlášky MŠMT. „Odvolání tak bude možné pouze soudní cestou, což k uklidnění žáků a studentů jistě nepřispěje,“ doplňuje senátor Hraba.

„Do začátku maturit i přijímaček zbývají tři týdny, a tak nastal čas, aby pan ministr konečně odpověděl na četné dotazy a vyvrátil pochybnosti,“ tvrdí senátor Hraba, který je v kontaktu se studenty z iniciativ Slovo studentů a Za férové přijímačky na VŠ 2020. „Nyní je na řadě pan ministr. Stále však mám za to, že se ministerstvo školství chystá uskutečněním klasických maturit bez toho, aniž by došlo k otevření všech škol, vytvořit dvojkolejnost maturit, protože bude možné současně jak maturovat klasicky, tak získat tzv. úřední maturitu,“ říká na závěr senátor s poukazem na paragrafy 20 a 35 zákona č. 135/2020 Sb.

Senátor zároveň ministra školství vyzval, aby jím řízené ministerstvo zlepšilo a zintenzivnilo komunikaci směrem k žákům a studentům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…