Hraba (STAN): Navrhuji doktorku Soňu Pekovou na státní vyznamenání

27.03.2020 4:33

Senátor Zdeněk Hraba navrhne na státní vyznamenání, konkrétně na Medaili za zásluhy v oblasti vědy, MUDr. Soňu Pekovou, Ph.D., která ve své laboratoři přišla na jednodušší testování na nový typ koronaviru SARS-CoV-2.

Hraba (STAN): Navrhuji doktorku Soňu Pekovou na státní vyznamenání
Foto: STAN
Popisek: Zdeněk Hraba

„Naše země se může pyšnit významnými lékaři, chemiky a přírodovědci, kteří přispívají svými objevy k boji s různými závažnými chorobami. A právě teď, v době šíření koronavirové infekce, se světově známou stala právě genetička Soňa Peková,“ zdůvodňuje svůj návrh senátor Zdeněk Hraba. Doktorka Soňa Peková přišla s jednodušším způsobem testování SARS-CoV-2, než nabízely laboratoře, jimž bylo ze strany státu umožněno testovat dané vzorky. Test nabídla bez nároku na finanční kompenzace všem laboratořím, které o něj projevily zájem. Ten byl nemalý – jak v Evropě, tak v USA.

„Ti praví hrdinové se objevují právě v krizových situacích. A paní doktorka Peková patří nepochybně mezi ně,“ říká senátor Hraba a dodává, že v době, kdy nemocných přibývá geometrickou řadou, je třeba ocenit objev doktorky Pekové, neboť její test je pro rutinní testování velkého množství vzorků rychlejší a jednodušší.

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí

Podle senátora Hraby má jednání doktorky Pekové nejen pro českou společnost významný přínos i v rovině morální. „V kritické době, kdy společnost propadá obavám, ukázala svým klidným přístupem správnou cestu, jak se v podobné situaci zachovat. Respektovala nařízení státních orgánů, neosočovala své oponenty, ale v rámci svých možností se snažila vyvinout test, který by mohly použít ostatní laboratoře,“ říká na závěr senátor Hraba s tím, že nelze opomenout i předchozí práci paní doktorky Pekové – například výzkumy týkající se pomoci molekulární biologie při odhalování a léčbě nádorových onemocnění.

Jednotliví senátoři mohou nominovat osobnosti na udělení státních vyznamenání do konce března. Poté se těmito návrhy bude zabývat senátní plénum a následně budou předány prezidentu republiky. Ten státní vyznamenání každoročně uděluje 28. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…