Hřib (Piráti): 54 % Pražanů je pro omezený vjezd aut do centra

27.07.2023 11:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě v Praze.

Hřib (Piráti): 54 % Pražanů je pro omezený vjezd aut do centra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vitalij Usatyj a Zdeněk Hřib

Je podle vás v Praze příliš automobilového provozu? Zajímá mě váš názor!

Za Piráty dlouhodobě prosazujeme, aby se město řídilo na základě dat a faktů. Proto je skvělé, že k tématu automobilového provozu vzniká poslední dobou řada výzkumů. Díky tomu se dá bavit o problematice čím dál víc věcně bez ideologie. A to je dobře.

Podle červnového výzkumu nms se například ukázalo, že si v Praze přeje regulaci automobilové dopravy 68 % Pražanů. Téměř stejné množství obyvatel našeho města (65 %) si pak myslí, že by se měla omezit automobilová doprava ve prospěch té veřejné. 54 % Pražanů je pro omezený vjezd aut do centra.

Určitě nejde obyvatele Prahy podezřívat, že by byli proti autům jakožto užitečným moderním dopravním prostředkům, kterým beze sporu jsou. Těžko ale zavírat oči nad tím, že aut v pražských ulicích přibylo za posledních let přibližně trojnásobně a dál jich přibývá na 20 000 ročně. Přitom město není nafukovací a neumí jich pojmout nekonečno.

Proto maximálně podporujeme rozvoj kapacity i kvality především veřejné dopravy, která je prostorově nejefektivnější. Čím víc lidí pojede veřejnou dopravou, půjde pěšky nebo pojede na kole, tím budou volnější ulice i pro řidiče, kteří tudy opravdu potřebují projet.

Zároveň ale chceme také konečně dotáhnout to, o čem už se začalo mluvit za vládnutí primátora Béma v roce 2007: o zklidnění centra města od tranzitní dopravy díky zpoplatněnému vjezdu.

Není to žádný tvrdý zákaz, ale opatření, které dává možnost volby. Pokud člověk opravdu potřebuje projet historickým centrem Prahy, tak si za to připlatí. Jinak může jet například Blankou, která byla mimochodem právě pro vyvedení tranzitu z města postavená. Residentů se omezení samozřejmě týkat nebude.
.

Jak to vidíte vy? Dejte vědět v komentářích!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…