Hřib (Piráti): Co byste si vybrali radši - garsonku, nebo dvě parkovací místa?

05.03.2024 15:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k bydlení versus parkování.

Hřib (Piráti): Co byste si vybrali radši - garsonku, nebo dvě parkovací místa?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Hřib

Co byste si vybrali radši: garsonku, nebo dvě parkovací místa?

Člověk si to možná běžně neuvědomí, když nemá přímé srovnání, ale 25 m² velká garsonka zabírá přesně tolik prostoru jako standardní parkovací stání pro dvě auta.

Je to důležitá souvislost pro klíčovou otázku, jak nejlépe využívat omezený městský prostor a jakou má takový prostor vlastně hodnotu? Protože i když bylo v Praze v minulém volebním období povoleno rekordních 9700 bytů k výstavbě za rok, nedostupnost bydlení je stále na kritické úrovni. Zatímco parkování za 3 Kč na den nepokryje ani náklady, které s ním má město spojené.

Podobný problém ale neřeší jen Praha. Například starosta New Yorku Eric Adams přišel s plánem, který počítá se snížením počtu parkovacích míst ve prospěch bytové výstavby. Správně argumentuje, že není potřeba poskytovat parkovací místa těm, kteří upřednostní dostupnější bydlení.

Pokud se tedy bavíme o parkování, je potřeba mít na paměti, že objektivně zabírá opravdu velké množství prostoru. A že tento prostor je mimořádně cenný.

P.S.: Neznamená to, že by se stavěly nové domy uprostřed ulice na Vinohradech. Představme si ale třeba situaci, kdy vzniká v Praze nová čtvrť.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…