Hrnčíř (SPD): Podraz má jméno CETA

18.09.2016 18:02

Další potají vyjednávaná smlouva mezi EU a Kanadou s názvem Komplexní hospodářská a obchodní dohoda (CETA) je již uzavřena a dokončuje se její schvalování v orgánech EU a Kanady.

Hrnčíř (SPD): Podraz má jméno CETA
Foto: red
Popisek: Jan Hrnčíř (SPD)

Je zřejmé, že tato dohoda má být jakýmsi záložním plánem, jak umést cestu právě kontroverzní TTIP, neboť jsou si z velké části podobné. Tato známější a také potají připravovaná smlouva mezi EU a USA o transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP) je veřejnosti poměrně známá a budí natolik silné kontroverze, že její rychlé schválení se oddaluje. Proto je tu její „sestra“ CETA, která byla již bruselskými institucemi schválena bez většího zájmu médií. V tuto chvíli se v Bruselu vymýšlí, jak to udělat, aby se tato pro Evropany nevýhodná smlouva, nemusela ratifikovat národními parlamenty členských zemí EU!!

Přitom tato dohoda upravující podmínky volného obchodu a dodržování autorských práv obsahuje ustanovení týkající se autorského práva a jeho vynucování tak, jak je známe v minulosti Evropským parlamentem odmítnuté kontroverzní dohodě ACTA, která vyvolala jednotný odpor v řadách zastánců svobody internetu a lidských práv.

I tuto smlouvu je třeba jednoznačně odmítnout!

I v případě smlouvy CETA je největším nebezpečím Ustanovení pro urovnávání sporů mezi investory a státy (ISDS), které znamená, že korporace budou moci žalovat vlády kvůli zákonným normám, které by mohly mít negativní vliv na výši jejich zisků. Toto se zabezpečí tak, že se nově ustanoví právní orgány s mezinárodní působností, které převezmou legislativní pravomoci národních států. Případné spory pak budou řešit soukromí právníci bez veřejné kontroly. Je zřejmé, že často budou tito „byznys“ právníci rozhodovat proti zájmům odbojného národního státu. To se již potvrdilo třeba v případě transamerické smlouvy NAFTA. Jedná se o Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA). Tato dohoda, která vstoupila v platnost 1. 1. 1994 je obchodní dohoda spojující Kanadu, Spojené státy americké a Mexiko se snahou omezit obchodní a celní bariéry a liberalizovat obchod. Výsledkem je, mimo jiné, rozvrácené zemědělství Mexika, které je dnes již závislé na dovozu dotovaných geneticky modifikovaných plodin z USA.

Právě ve chvíli, kdy CETA vstoupí v platnost, budou moci být žalovány evropské státy i americkými korporacemi, které mají v Kanadě dceřinou společnost, což většinou mají, nebo si ji z těchto důvodů založí. Právě už jen hrozba gigantických žalob způsobí, že se národní vlády budou bát prosazovat takové zákony, které budou výrazněji chránit vlastní obyvatele nebo životní prostředí. Likvidační arbitráže s devastujícími dopady na státní rozpočty budou natolik velkým strašákem, že to způsobí značné omezení demokracie. CETA počítá i s tím, že již nebude možné zrušit privatizaci veřejných služeb. Mechanismus, který staví zájmy nadnárodních korporací nad zájmy občanů je velmi nebezpečný. I tuto smlouvu je třeba jednoznačně odmítnout!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.