Hrnčíř (SPD): Proč chce vláda fakticky ukončit podporu zaměstnaneckého stravování?

04.11.2020 5:34

Podle dnešních zpráv se Ministerstvo financí vyjádřilo nesouhlasně ke všem pozměňovacím návrhům k "stravovacímu" paušálu. Podporuji stravovací paušál, pokud bude opravdu stravovací a nebude jej možné zneužívat.

Hrnčíř (SPD): Proč chce vláda fakticky ukončit podporu zaměstnaneckého stravování?
Foto: Archiv J. Hrnčíř
Popisek: Poslanec SPD Jan Hrnčíř

Drží tak tuto striktní linii navzdory všem připomínkám, které opakovaně vznášejí tímto návrhem dotčené subjekty. A kterých není málo. Změna zákona rozbije léty prověřený a fungující podporu zaměstnaneckého stravování, kterou v Čechách zavedli a podporovali velcí podnikatelé jako Tomáš Baťa nebo Laurin a Klement, kteří pochopili, jak je motivace zaměstnanců k pravidelnému a zdravému životnímu stylu pro podnikání a jeho efektivitu důležitá. Navíc drží MF tuto linii i  navzdory době, která úplně změnila podmínky v gastronomickém sektoru, který bude touto změnou postižen nejvíc.

MicrosoftInternetExplorer4 Otázka, která tedy okamžitě vytane na mysli. Co motivuje Ministerstvo financí k této zarputilosti? Kde berou jistotu, že to je v tuto chvíli to nejlepší řešení? Všechny odborné analýzy i průzkumy mluví proti. A Ministerstvo vlastní expertizy nemá, anebo je alespoň veřejnosti, ani té odborné nepředstavilo. I proto považuji za nezbytné na tenhle mocenský akt reagovat a znovu zopakovat informace, které Ministerstvo tak blazeovaně přehlíží.

Anketa

Obáváte se, že islámský terorismus udeří i v České republice?

96%
hlasovalo: 21823 lidí

Dnešní systém podpory stravování funguje v naprosté většině případů dobře, ale přesto vítám rozšíření možnosti podpory zaměstnaneckého stravování formou paušálu, který bude určen na nákup hlavního jídla. Můj pozměňovací návrh proto zakazuje za stravenky nebo paušál, nakupovat alkohol a tabákové výrobky.

A to přesto, že kvůli dlouhodobé netečnosti MF nastaveno zákonem velmi vágně. Pojem „hlavní jídlo“ dosud MF nedefinovalo, ani neupřesnilo aplikační pravidla. Proto nerozumím, proč by tento bod měl tolik vadit?

A co mě překvapuje nejvíc? Žádnou z kritik existujícícho  stravovacího systému navrhovaný paušál neřeší. Naopak, žádnou regulaci nepředpokládá, účel je definován jen názvem paušálu. Co tedy paušál řeší? Reakce MF rovněž demonstruje naprostý nezájem o hledání možných řešení v souladu s moderními trendy. MF argumentuje, že účelovost paušálu by „ve své podstatě znemožnila jeho širší použití“, přičemž přepokládá předkládání papírových dokladů o stravování zaměstnanci.  Vůbec nepřipouští existenci dnes již dostupných moderních systémů a technologií, které dnes umožňují s minimálními nároky zajistit přehled o tom, jak a kde zaměstnanec paušál čerpal, např. formou výpisu transakcí z platební karty či mobilní aplikací.

MF by mělo místo prosazování nesystémového, veřejné rozpočty zatěžujícího paušálu, věnovat svoji energii k nastavení pravidel řádného používání stravenek i paušálu. V takovém případě by paušál, spolu s nastavením účelovosti čerpání příspěvku na stravování, mohl fungovat jako skutečný doplněk možností, jak stravování zaměstnanců zajistit.

V žádném případě však nemohu podpořit návrh, který povede k otevření stavidel pro nijak neregulované využívání daňově osvobozeného příspěvku k nákupu alkoholu a tabákových výrobků, místo podpory řádného stravování. Který, jak zaznělo několikrát v kuloárech, je jen předstupněm k úplnému zrušení tohoto oblíbeného zaměstnaneckého benefitu.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu PhDr. Ing. Mgr. Jan Hrnčíř, MBA, LL.M.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…