Hroch (Jihočeši): Modernizace Jihočeské vědecké knihovny za 168 milionů je u konce

26.01.2021 10:01

Díky nové přístavbě na Lidické třídě získala zázemí pro více než 100 tisíc titulů.

Hroch (Jihočeši): Modernizace Jihočeské vědecké knihovny za 168 milionů je u konce
Foto: archiv politika
Popisek: předseda hnutí Jihočeši 2012 Pavel Hroch

Celkem na 168 milionů korun vyšla modernizace Jihočeské vědecké knihovny. Díky přístavbě a rekonstrukci vzniknou nové prostory o ploše téměř dva tisíce metrů čtverečních pro více než 100 tisíc titulů knih ve volném výběru. Instituce sídlí v Českých Budějovicích na Lidické třídě a jejím zřizovatelem je kraj.

Anketa

Přímo na covid v Česku zemřela zhruba 1/3 lidí, kteří jsou uváděni jako oběti, uvedl ministr Blatný. Měl to říkat?

93%
7%
hlasovalo: 7384 lidí

„Modernizace je prakticky u konce. Momentálně probíhá kolaudační řízení," sdělil náměstek hejtmana pro kulturu Pavel Hroch s tím, že vzhledem k opatřením proti pandemii koronaviru si vnitřní prostory knihovny budou muset na první zákazníky teprve počkat. Své služby pro veřejnost tu v současné době poskytují pouze on-line.

Hroch připomněl, že modernizace odstartovala v dubnu 2019. „Do rekonstrukce a přístavby jsme se pustili proto, že dosavadní knihovna nenabízela dostatek prostoru pro volný výběr literatury. Naším cílem bylo pustit čtenáře mezi regály, kde si budou moct sami vybrat požadované tituly tak, jak je to běžné ve všech moderních knihovnách. Navíc tím už nebudou odkázáni pouze na výběr přes elektronický katalog," vysvětlil náměstek hejtmana pro kulturu.

Oficiálně by měla knihovna být uvedena do provozu kolem poloviny února. „Finišujeme s dokončovacími pracemi, stěhováním knih či přípravou IT technologií. Otevření pro čtenářskou veřejnost ovšem záleží na tom, jaká budou v zemi panovat protiepidemická opatření. Předpokládáme tudíž, že ze začátku by bylo zprovozněno pouze výdejní okénko. Ostatní vývoj nechci zatím předjímat," nastínil Hroch.

Na realizaci projektu v celkové ceně 168 milionů korun byla získána dotace EU ve výši 105 milionů, 5,8 milionu šlo ze státního rozpočtu a více než 57 miliony se podílel Jihočeský kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…