Hubáčková (KSČM): Soukromé školy nic neřeší

05.04.2016 12:50

V poslední době se objevily zprávy, že rodiče zakládají vlastní školy. Prý nechtějí od škol mnoho. Jen mají jiné požadavky, než současné školy nabízejí.

Hubáčková (KSČM): Soukromé školy nic neřeší
Foto: KSČM
Popisek: Gabriela Hubáčková

Mnozí rodiče zaplatí tisíce korun měsíčně za vzdělání svého dítěte. I když sami třeba šetří, pro svou ratolest jsou ochotni obětovat hodně. Podle dostupných statistik ve školním roce 2009 – 2010 bylo 66 soukromých základních škol, za několik let se tento počet zvýšil na 137 škol. Nyní do soukromých škol chodí 9 523 dětí. Je asi pravdou, že učitelé na těchto soukromých školách mají větší platy a většinou i méně žáků ve třídách, kterým se tak mohou intenzivněji věnovat. Tolik diskutované platy učitelů na státních školách jsou v mnohých případech, vzhledem k vyžadovaným pracovním povinnostem, opravdu na hraně únosnosti. Co se týče vzdělání, mělo by být dostupné všem bez rozdílu, protože jinak budou děti z méně finančně situovaných rodin diskriminovány. Nemohou přece za to, že jejich rodiče jsou například v současné době bez práce. Proto KSČM zásadně prosazuje bezplatné školství. V dnešní moderní době, kdy vzdělání považujeme za základ budoucnosti, by se ministerstvo školství mělo intenzivně zabývat současnou situací, a to i vzhledem k tomu, že soukromé školy nejsou řešením pro všechny děti, které mají na vzdělání nárok. Může totiž dojít k reálnému rozlišování dosaženého vzdělání, a to by zajisté nebylo dobře.

Gabriela Hubáčková, poslankyně Parlamentu ČR za KSČM 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…