Huml (ČSSD): Zrušení zdanění výsluhového příspěvku je jen návrat k tomu, jak to bylo původně

07.09.2016 17:52

Projev na 49. schůzi sněmovny 7. září 2016 k poslaneckému návrhu vydání zákona, kterým se mění zákon o daních z příjmů ve věci zdaňování výsluhových příspěvků:

Huml (ČSSD): Zrušení zdanění výsluhového příspěvku je jen návrat k tomu, jak to bylo původně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Předkládám návrh zákona, který upravuje daň z příjmů. Řeknu trošku generál toho, jak se daň vůbec narodila. V roce 2010 Nečasova vláda v rámci "baťůžku úspor", kdy jsme snižovali v této Sněmovně platy hasičům, policistům, vojákům, učitelům, všem o deset procent, tak ještě jedno z restriktivních opatření bylo patnáctiprocentní zdanění lidem, kteří už byli ze služeb odejeti. Ať už byli hasiči, policisté, vojáci nebo celníci. A těmto lidem byla ze zákona přiznána výsluha let, výsluha za odsloužená léta. A tato výsluha jim byla patnácti procenty srážkovou daní od listopadu 2010 zdaněna.

Vnímali to všichni velmi negativně zejména proto, že to bylo více než deset procent, které byly sníženy lidem, kteří sloužili aktuálně, tedy aktivně. To byla jedna věc. A druhá věc. Bylo to takové zpětné nedodržení slova od státu. Lidé odcházeli do civilu s nějakým příslibem a najednou ze dne na den dostávali o patnáct procent méně. Ještě k tomu - výsluhový příspěvek není sociální dávka, byť je tak do určité míry vnímán u většiny lidí. Ale díky tomu se také stává, že může být v plném rozsahu např. exekutorem celý sebrán. Takže člověku nezůstane ani životní minimum.

Několik lidí se dostávalo v průběhu let do docela dramatických situací. Dnešní návrh, který předkládám, byl vypracován Ministerstvem vnitra na náš podnět. Podepsalo ho několik zákonodárců. Musím se přiznat k tomu, že jsem čekal než ho podám, až nebudu ve střetu zájmů. Už nejsem. Jsem také bývalý policista, ale příspěvek se nebere od té doby, co máte nárok na starobní důchod. Takže už nejsem ve střetu zájmů a můžu tady teď aktivně vystoupit, protože mi byl příspěvek pozastaven a do poslední chvíle mi byl samozřejmě ale daněn.

Návrh, který máte na stole a máte ho odůvodněn, je velmi krátký. Je to návrat na stav do roku 2010. Nic víc, nic méně. To znamená, nedaní se. Je to výjimka ze zdanění, byť to není jako na Slovensku sociální dávka. Je to tak vnímáno. Výsluhové příspěvky jsou u ozbrojených složek v celé Evropě pobírány. Je to zcela standardní a běžné. Dokonce bych řekl, že naši sousedé na Slovensku jsou dneska na tom tak, že oni to mají jako sociální dávku. Mají do smrti, na rozdíl od nás. My to máme jen do důchodového věku. Připomněl bych i jeho jeden velmi důležitý prvek výsluhového příspěvku. On je silně protikorupční. Pokud kterýkoliv policista v aktivní službě udělá nějaký průšvih, spáchá trestný čin, tak o výsluhový příspěvek nenávratně přichází.

Jinými slovy motivuje to lidi v akční službě, ve službě aktivní, aby se chovali slušně. Aby nepáchali trestné činy. Tolik do úvodu. Chtěl bych vás poprosit, abychom pustili zákon do druhého čtení a v úvodu bych chtěl poděkovat všem ministerstvům, které se k tomu vyjádřily pozitivně, včetně ministra financí.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.