Humplík (ODS): TOP 09 způsobila Praze škodu

23.03.2014 14:59

Vyjádření pražské ODS k jednání mimořádného zastupitelstva hl. m. Prahy.

Humplík (ODS): TOP 09 způsobila Praze škodu
Foto: Archiv FH
Popisek: Předseda pražské ODS Filip Humplík

Ukazuje se, že TOP 09 není schopna efektivně řešit problém, který sama způsobila. Navrhované řešení ze strany TOP 09 spočívalo v tvrzení, že smlouva se společností Metrostav a. s. je neplatná a také, že město nemůže proplácet faktury za práce, které si samo objednalo.  První tvrzení bylo již vyvráceno rozhodčím soudem.

Z materiálu předloženého zastupitelům nevyplývá, kolik by mělo město zaplatit Metrostavu na základě řádně uzavřené smlouvy o dílo a zda je výhodnější platit na základě znaleckého posudku. Je to zcela nový a neobvyklý postup a radnice se tak opět vystavuje problémům se zákonem. Proč rada neproplácí částky na základě obsáhlé kategorizace všech prací na tunelovém komplexu? Za tuto kategorizaci byly již uhrazeny částky v řádu milionů korun.

Předseda pražské ODS Filip Humplík tvrdí: „Kategorizace byla připravena a realizována ještě v průběhu spolupráce ODS a TOP 09. Následně ji už sama TOP 09 schválila a zaplatila skrze ni částku ve výši 1 mld. Kč. Teď musí TOP 09 pochopit, že není možné hledat viníka v úřednících a předešlé garnituře. Chtěli moc, se kterou ale získali i odpovědnost.  Nejde neustále hledat právnické kličky, jak se z ní vykroutit. Nedivím se ani Policii ČR, že řeší, zda nesmyslným vyhlášením neplatnosti smlouvy nezpůsobila Rada hl. m. Prahy, tvořená výlučně ze zástupců TOP 09, městu škodu. Já osobně se nebojím tvrdit, že tato Rada hl. m. Prahy městu škodu způsobila, protože Praha a Pražané ze svých kapes zbytečně vynaložili desítky milionů korun za právníky a znalce, kteří připravovali podklady pro rozhodčí soud.“

Pražská ODS proto požaduje před schválením tohoto bodu programu odpovědi na následující otázky:

  1. Hl. m. Praha si nechalo vypracovat znalecký posudek na cenu dokončovacích prací tunelového komplexu Blanka, protože nesouhlasilo s provedením a rozsahem fakturovaných prací. Existuje porovnání s výší podle uzavřené smlouvy?
  1. Proč město neplatí na základě jednotkových cen za odvedenou práci, kterou Odbor městského investora musel objednat a dozor stavby následně odsouhlasit?
  1. Čím město odůvodňuje zastavení plateb společnosti Metrostav, když ještě v polovině minulého roku uhradilo společnosti částku 1 mld. Kč, a to na základě odsouhlasené kategorizace jednotlivých položek stavby?
  1. Na závěr je nutné se zeptat, zda, skrze znalecké posudky, teď budeme určovat všechny ceny městských zakázek?
  1. Proč město nezkoumá roli společnosti IDS, která měla vykonávat dozor nad stavbou a kontrolovat i množství víceprací na celé stavbě?

Dnes už musí být všem jasné, že TOP 09, svou liknavostí a neschopností převzít odpovědnost za správu města, zapříčinila opětovně zpoždění termínu zprovoznění stavby. Otevření  tunelu v září tohoto roku se s velkou pravděpodobností jeví jako nepravděpodobné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…