Huneš (KDU-ČSL): Otevření trhu s konopím - proč, kdy, kde, jak, kolik, za kolik

16.02.2023 13:49

Legalizace konopí je „vděčným“ tématem pro novináře, politiky, uživatele, pěstitele i hospodské mudrlanty. Inu zakázané ovoce nejvíc chutná. Ve sněmovně se opět schyluje k jeho projednávání. Proč, kdy, kde, jak, kolik, za kolik?

Huneš (KDU-ČSL): Otevření trhu s konopím - proč, kdy, kde, jak, kolik, za kolik
Foto: hunes.cz
Popisek: Robert Huneš

Vezmu to od lesa. Když v Nizozemí došlo v 80. letech k dekriminalizaci asistovaného suicidia, tj. sebevraždy (tzv. Rotterdamská kritéria, 1981), argumentovalo se obdobně – kontrola rizik, transparentnost, jen ve výjimečných případech, kde není jiného řešení, snížení počtu sebevražd aj. 

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí
Během 20 let se pak rozvolňovalo stále dále, až v r. 2002 bylo asistované suicidium výslovně legalizováno. Pokračovala salámová metoda rozvolňování tak, že těchto činů každoročně přibývá. Každý den(!) je v současnosti v Nizozemí utraceno 21 lidí, část dokonce bez jejich výslovného souhlasu. Mohou být zabíjeny i děti (první s tím přišla Belgie), v některých případech bez souhlasu rodičů. Počet sebevražd neklesl (!), zatímco počet vykonaných eutanázií od r. 2002 do současnosti vzrostl více než čtyřnásobně (1882 vs. 7776 ročně).

K jednání ve sněmovně se blíží rozvolňující materiál, který má ambici „omezit přístup ke konopí u rizikových skupin, zejména nezletilých, snížit zdravotní rizika z užívání konopí a účinnější kontrolu těchto rizik“. Podobná ambice, argumentace a přání provázela Holanďany u legalizace eutanázie, avšak opak se stal skutečností. Důvodem je zejména fenomén kluzkého svahu, kde není návratu, rezignace na princip předběžné opatrnosti a faktická ireverzibilita. Nadto vysoké riziko zneužití a zároveň obrat původních zastánců zákona o 180 stupňů (např. jeden z jeho autorů prof. T. Boer dnes jezdí po světě a varuje, aby v jiných zemích neudělali stejnou chybu jako on a Nizozemí).

Málo se také bere v úvahu další zásadní skutečnost. Totiž, že legislativní norma má funkci nejen vymezující (regulatorní), ale též výchovnou (něco je správné, dobré, následováníhodné). Za to však rozvolnění pěstování a užívání konopí nelze považovat.

Na základě uvedených skutečností a zkušeností se domnívám, že otevření (dekriminalizace) trhu s konopím by přineslo více škody než užitku. Ano, podporuji jeho širší využití, nikoli však k rozmaru. Výhradně léčebné, byť dostupnější. Např. ve více uživatelských formách. Ale především levnější pro pacienta, nikoli v současnosti nesmyslně vysokou úhradu receptu.

PhDr. et Mgr. Robert Huneš, MBA.
ředitel hospice sv. Jana N. Neumanna v Prachaticích
prezident Asociace poskytovatelů hospicové a paliativní péče ČR

Článek vyšel na osobním blogu Roberta Huneše. Dostupný ZDE.

PhDr. Mgr. Robert Huneš

  • KDU-ČSL
  • Ředitel hospice v Prachaticích
  • krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.