Hyský (ČSSD): Projekt Čisté Vysočiny je zaměřený na řidiče

30.09.2019 10:45

V návaznosti na pravidelný dubnový úklid podél komunikací a krajskou informační kampaň k akci Čistá Vysočina, připravil Kraj Vysočina a Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s., další konkrétní aktivity na podporu omezení odhazování odpadů mimo místa k tomu určená.

Hyský (ČSSD): Projekt Čisté Vysočiny je zaměřený na řidiče
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

„Pilotní projekt je zaměřen na řidiče. Při kontrolách kamiónů na krajských silnicích do konce roku rozdáme řidičům 600 speciálních sad pro odložení a především vytřídění „jejich cestovního“ odpadu. Pro řidiče osobních automobilů je pak připraveno 6 000 parkovacích hodin ve tvaru kontejneru na tříděný odpad s informacemi o smyslu a důležitosti správného třídění odpadů“, informuje krajský radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský. „Chceme tak udržet Vysočinu čistou a podpořit úsilí tisíců dobrovolníků, kteří se o čistotu podél komunikací zasloužili.“

Originální parkovací hodiny dostanou řidiči především na akcích pro veřejnost spolupořádaných krajem, minulý týden v rámci akcí Čisté mobility byla v okresních městech rozdána první tisícovka. Z  akcí pro odbornou veřejnost to budou exkurze a konference pro školní koordinátory ekologické výchovy k problematice změn klimatu a semináře pro starosty.

„S krajským úřadem  jsme připravili sady pro řidiče kamiónů, které obsahují barevné sáčky pro tříděný plastový odpad a také pro ostatní směsný odpad.  K tomu řidiči obdrží český i cizojazyčný letáček s informacemi o správném třídění odpadů a také o tom, co se z vytříděných odpadů dále vyrábí. Součástí sady je i utěrka na brýle, přičemž každá je vyrobena z jedné vytříděné PET lahve. Vše je vloženo do tašky, která je vyrobena z 80 % z recyklovaného materiálu a opakovaně použitelná,“ podrobně popsal obsah sady Josef Mojžíš ze společnosti EKO-KOM, a.s. „Péče o přírodní bohatství, včetně třídění odpadů, není lidem na Vysočině lhostejná. V loňském roce vytřídil každý obyvatel Kraje Vysočina více než 76 kilogramů papíru, plastů, skla, kovů, a nápojových kartonů. Odpočítáme-li vytříděné kovy, pak to bylo téměř 54 kilogramů. To je o 5 kilogramů více, než je průměr ČR.  Kraj Vysočina tak obhájil v pomyslném hodnocení krajů loňské stříbro. Zároveň má Vysočina nejhustší sběrnou kontejnerovou síť v rámci všech krajů ČR,“ doplnil Josef Mojžíš.

Má to smysl. Třiďte svůj odpad správně!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.